Хотелите остават отворени, ако организират кетъринг по стаите

Всички магазини, извън моловете, също ще могат да работят

Хотелите остават отворени, ако организират кетъринг по стаите

Хотелите в страната могат да продължат да работят, ако организират кетъринг по стаите. Всички магазините, които не са в молове, също няма да затварят, обявиздравният министър Кирил Ананиев на специален брифинг в Министерския съвет. В събота бизнесът в страна осъмна в пълно неведение кой може да работи, след като властите на няколко пъти промениха условията на извънредното положение в петък вечерта.

Наложи се дори премиерът Бойко Борисов да обяснява, че търговците могат да звънят на тел. 112, за да им обясняват операторите дали могат да работят.

"Четирима души от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос или тълкувание да се отговаря на хората", каза Борисов.

Преди това премиерът обясни, че за да се избегне струпване на много хора на едно място, се удължава с половин година срокът за подновяване на личните документи, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май. Това е безпрецедентно решение. Стотици хиляди българи ще бъдат оставени да боравят с документи с изтекъл срок.

До 29 март се затварят повечето магазини в големите търговски центрове, заведенията и игралните зали. Ще работят всички останалите магазини при спазване на строги санитарни изисквания. Те не трябва да позволяват струпването на много, иначе ще бъдат затворени.

В моловете ще продължат да работят застрахователни офиси, банкови гишета, офиси, аптеки и хранителни вериги. Там обаче трябва да има организация, за да не се стига до струпване на хора Поддържането на реда е поверено на МВР, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Учебният процес ще е само дистанционен, защото училищата и университетите също са затворени. Не работят детските градини и яслите.

Премиерът също предупреди хипермаркетите за техника и строителни материали да не допускат събиране на много хора, ако искат да продължат да работят. Ресторанти и заведения за бързо хранене могат да работят, ако храната се взима за вкъщи.

Премиерът Борисов изрази надежда, че до две седмици мерките ще дадат резултат и може да започне разхлабване на режима.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?