Храм-паметникът "Св. Александър Невски" вече е собственост на църквата

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" вече е собственост на църквата

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква (БПЦ) храм-паметника "Св. Александър Невски“.

Това е исторически акт, защото повече от 90 години продължава спорът чия собственост е патриаршеският храм, каза премиерът Георги Близнашки. Той уточни, че в случая е приложено римското право, според което "ничията собственост по силата на закона е държавна собственост".

Така на заседанието си в сряда правителството обяви имота първо за публична държавна собственост, а след това в частна държавна собственост. След това с друг акт безвъзмездно на БПЦ е предоставяне правото на собственост върху имот с обща площ от 4951 кв. м и сградата на храм-паметник "Св. Александър Невски".

Това става срещу условието до края на годината БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху криптата и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години.

Това е максимално възможният срок според устава на БПЦ, но патриарх Неофит уверява в писмо до премиера, че "в нашето съзнание правото на ползване се учредява безсрочно и безвъзмездно".

В криптата на храма през 60-те години е разположен Музеят за раннохристянско изкуство, който ще продължи да бъде там. На свой ред БПЦ се е съгласила с предложението на правителството в криптата да няма богослужения, както настояваше първоначално църквата.

С това решение на правителството се слага край на "едни безконечни юридически спорове", като нотариалният акт ще бъде връчен на патриарх Неофит на 8 октомври, каза премиерът Близнашки.

Така Българската православна църква ще поеме грижата за своя храм, но "държавата няма да остане безразлична и ще мислим как да помагаме на църквата занапред", каза Близнашки.

В писмо до премиера патриарх Неофит поздравява правителството за проявеното държавническо чувство и воля и изразява убедеността си, че решението ще бъде приветствано от милиони българи.

Патриархът подчертава, че сградата е построена, за да бъде православна църква и занапред ще остане централният съборен храм на православните българи, общонародно достояние и паметник на нашата национална духовна култура.

Споделяне

Още по темата

Още от България