Храмът "Света София" отново ще е действаща джамия, твърди "Хюриет"

Един от символите на християните - храмът "Света София" в Истанбул отново ще е действаща джамия. Това е решението, взето от Държавния съвет на Турция (висшият административен съд на страната), твърди журналистът от вестник "Хюриет" Абдулкадир Селви. Той е известен с близостта си до правителството и със своята осведоменост от задкулисието.

В рубриката си във вестника Селви пише, че Висшият административен съд на Турция е решил да отвори "Света София" отново като джамия.

Журналистът посочва, че е проучил ширещите се в социалните медии слухове, че според решението на Държавния съвет храмът отново ще отвори за мюсюлмански богослужения. Проучванията му потвърдили тези спекулации и дори станала известна датата, на която ще бъде официално обявено решението.

"Говори се, че 10-то отделение на Държавния съвет единодушно е взело решение за отваряне на "Света София" като джамия и че решението ще бъде обявено на 10 юли. Утре е исторически ден в борбата за "Света София", пише журналистът.

Десето отделение на Висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иск за анулиране на решение на министерския съвет от 1934 г., с което храмът е превърнат в музей. Тогава бе обявено, че решението на съда трябва да бъде огласено в срок до 15 дни.

Удовлетворяване на иска, внесен от неправителствена фондация за опазване на историческите паметници, би открило пътя за връщането на статута на джамия на храма.

Това е третият път, в който същата фондация иска анулиране на решението от 1934 г. от Държавния съвет. За първи път тя се е обърнала към Висшия административен съд на страната през 2005 г., а след това още веднъж - през 2016 г. И двата пъти искът им беше отхвърлен.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

Храмът "Света София" е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?