Храмовете останаха почти празни на Велика събота

Храмовете останаха почти празни на Велика събота

Православният свят отбелязва днес Велика събота – последният ден от Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Църквата припомня погребението на Иисус Христос и слизането на Божия син в царството на тъмнината, където побеждава ада и спасява пленените души. Православният свят очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

В Йерусалим в църквата "Възкресение Христово" слезе Благодатният огън. Тази година българска църковна делегация не участва в тайнството, но миряните у нас ще получат от Благодартния огън от миналата година, който се пази от Българската патриаршия.

В патриаршеската катедрала "Александър Невски" бе отслужена Василиева Света литургия. На службата присъстваха само няколко вярващи, съобщава бТВ. Храмовете останаха почти празни и на много места в страната.

"Аз повече от 10 години на празник и в неделя сутрин съм на служба. И за мен това е задължителна част от празника. Благодаря на бога, че не са много хората като мен и можем да спазваме дистанция, така че нещата да са безопасни и да се спазва редът", каза един от миряните пред бТВ.

Пасхалното богослужение довечера започва минути преди полунощ. Дотогава службите ще бъдат изнесени пред храмовете, където ще бъде раздаден и Благодатният огън.

Точно в полунощ от площад "Александър Невски" в столицата патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?