Храна само на открито и без СПА в хотелите, указва Ангелкова

Храна само на открито и без СПА в хотелите, указва Ангелкова

Дезинфектанти на рецепцията, във фоайето, пред асансьора и тоалетните, на басейна, опашки през метър и половина за настаняване и качване до стаята, хранене само на открито и със сервитьор и без никакви СПА процедури. Това предвижда проект за указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение заради коронавируса в България, което е факт от утре.

Документът е утвърден от министъра на туризма Николина Ангелкова, одобрен от Министерството на здравеопазването и публикуван на сайта на ведомството ѝ.

Хотелите трябва да разполагат с маски с 10 процента над капацитета на гостите и служителите им. Навсякъде трябва да има табелки и указания за спазването на изискванията, миенето на ръцете и ползването на дезинфектантите.

Рецепцията трябва да се дезинфекцира след всеки настанен гост, като ще се допуска записването на двама души, само ако са семейство. На всеки час ще трябва да се дезинфекцират общите части на хотела.. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица, съобщиха от Министерството на туризма в сряда

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. На масите, разположени също на 1.5 метра, ще се допуска да сядат само по четирима. На хората ще се напомня да си мият ръцете. След всяко ползване столовете и масите трябва да се дезинфекцират. Същото се изисква и след всяко ползване на кафе машина или диспенсърите за вода.

Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето ѝ се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната, допълват от ведомството.

То препоръчва на хотелите да въведат предварителни поръчки от гостите за храната за закуска, обед и вечеря.

В СПА комплексите ще могат да се ползват само басейните, а персонал ще трябва да следи за спазването на дистанция между хората.

Това ще са правилата на работа докато не се промени епидемичната обстановка и има заповед на здравния министър за това.

Хотелите ще трябва също така да разполагат с помещения за изолация, ако възникне такава необходимост.

Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на Covid-19 в страната.

Споделяне

Още от Бизнес