Храните на едро поскъпват преди Коледа, но по-слабо от цените през 2012 г.

Храните на едро поскъпват преди Коледа, но по-слабо от цените през 2012 г.

Индексът на тържищните цени се повиши през тази седмица с 4% от 1.360 до 1.415 пункта, съобщиха в неделя от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА. На годишна база нивото на измерителя е с 6% по-ниско спрямо 2012 година, когато беше 1.508 пункта.

Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения остават стабилни спрямо ноември, като промените са в диапазона плюс минус 1 - 2,5 процента, като яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,18 лева за брой.

Цените на кренвиршите и кравето сирене са почти без промяна. Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, каймата и трайния салам. Незначително поскъпване на месечна с около 2 на сто се наблюдава при фасула и свинското месо.

Спад на цените с около 2 – 2.5% има при захарта и маслото. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (9.8 на сто), поскъпването на кашкавала е 5.7 на сто и на маслото 2.4 на сто.

Цените на месото и месните произведения през декември 2013 се задържат около нивата от декември 2012 г. Свинското месо поевтинява на годишна база с 8.7 на сто. Зрелият фасул поскъпва на годишна база с 37.8 на сто до 4.26 лева за килограм.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-2%. Цените на едро на захарта и брашното през декември тази година са с около 12 - 14 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 2%.

През декември цените на всички зеленчуци, предмет на анализа на комисията по тържищата, са по-високи спрямо ноември. Поевтиняване има при цитрусовите плодове, а цените на бананите и ябълките се задържат около нивата от предходния месец. Най-голям ръст на месечна база има при цената на оранжерийните краставици – 27.4 %, поскъпването на оранжерийните домати и картофите е около 6 – 7 %, а цената на зелето е без промяна.

Споделяне

Още от Бизнес