Храните на едро поскъпват, скептицизъм за запазване цените на дребно

Храните на едро поскъпват, скептицизъм за запазване цените на дребно

По тържища и борси цените на захар, брашно, сирене, кайма и някои зеленчуци нарастват, макар и със стотинки, и не е ясно как това ще се отрази в търговската мрежа, където преди три дни държавата постигна споразумение с три вериги да замразят цените на десет основни продукта българско производство за три месеца.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха в неделя, че през седмицата индексът на тържищните цени е достигнал 1.328 пункта, лед като средата на юли е отчетена стойност от 1.297 пункта. Според данните на комисията за месец най-поскъпнали са краставиците и доматите с поскъпване съответно 4.4 на сто и 3.4 процента. Захарта, брашното, сиренето и каймата също са поскъпнали с няколко стотинки на килограм. Олиото запазва цената си от 2.68 лева за литър

Информацията идва на фона на критиките, отправени и от политически партии, и от бизнес организации на постигнатото от земеделския министър Мирослав Найденов споразумение за временен мораториум върху цените в три търговски вериги. То бе определено от ДСБ и БСП като нарушаващо принципите на свободната търговия и конкуренцията.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев предпочете да заяви, че ефектът от замразяване на цените на основните храни ще се оценява тепърва.Добрев.

„Миналата година отново обсъждахме вариант да се замразят за един месец цените на горивата, но факт е, че това е краткосрочно решение. Не бих искал да кажа, че в случая предложението на господин Найденов е същото и ще има същия ефект, защото това са специфични сфери. Може би има временни фактори, които влияят на цените за няколко месеца и по този начин промяната в цените ще бъде предотвратена”, коментира пред БНР Добрев.

„Това е картелно споразумение, България започва да става рай за картелите, стимулирани от държавата”, повтори в неделя позицията на Българската стопанска камара изпълнителният ѝ председател Божидар Данев. „Мачкаме конкуренцията, оттук нататък следва все по-голяма монополизация и картелизация на пазарите”, допълни той.

По негови прогнози в края на срока за замразяването на цените дребните търговци ще бъдат убити. За компенсация ще има или качване на цените на други стоки, или притискане на производители и дребни прекупвачи, или рязко вдигане на цените след този период,  а може да се случи и комбинация от трите, посочи Данев. Сходна теза изказа в петък и ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес