Храните най-евтини в световен мащаб от четири години

Зърнените култури ще продължат да поевтиняват

Храните най-евтини в световен мащаб от четири години

Световните цени на храните достигнаха най-ниското си равнище от четири години насам, след като през февруари отново поевтиняха.

Цените на зърното, месото и захарта са паднали, докато маслата остават без промяна. В същото време млечните продукти рязко са поскъпнали. Това съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс в четвъртък.

Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 179.4 пункта през февруари. Това е понижение от 1.8 на сто спрямо януари.

Голямото световно производство, ниските цени на петрола и ограниченото търсене на някои големи вносители, включително Китай, са причините за ограничаването на растежа на цените през изминалата 2014 г.

Индексът отчита спад от април 2014 г. и достига най-ниското си равнище от юли 2010 г.

Прогнозите са, че запасите от зърно в края на сезон 2014-2015 г. ще бъдат 630.5 милиона тона, което е с 8 милиона тона повече спрямо предишните данни и ще достигнат най-високото си равнище от 15 години.

ФАО очаква световното производство на зърно през 2015 г. да достигне 2.542 милиарда тона, което е с 8 милиона тона повече от прогнозите през януари.

Цените на зърното са спаднали с 3.2% спрямо януари, като цените на пшеницата рязко са се понижили заради очакванията за добри добиви и по-големите запаси.

Месото е поевтиняло с 1.4%, а захарта - с 4.9%.

Цените на млечните продукти са се повишили най-много - с 4.6% спрямо януари, което е първото им увеличение от година. Повишението е предизвикано от сушата в Нова Зеландия и

ограниченото предлагане за износ от Австралия, наред с ограничението на европейското производство, за да не се нарушат квотите.

Споделяне

Още от Бизнес