Храните са поскъпнали през септември

Храните са поскъпнали през септември

През септември средномесечните стойности на Индекса на тържищните цени (ИТЦ) се повишиха с 3.8 на сто в сравнение с нивата от август, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава през миналия месец до 1.383 пункта, но в края на септември се понижи до 1.344 пункта. На годишна база ИТЦ се увеличава с 3.5 процента, посочва ДКСБТ.

През септември захарта поскъпва с 5%, а брашното - с 2.5%. Цената на зрелия фасул намалява с 5 процента, а олиото и яйцата се търгуват без промяна.

На месечна база кравето сирене поевтинява с 5.7 на сто, а цените на кашкавала и маслото са около стойностите си от август. Свинското и пилешкото месо, както и колбасите са почти без промяна в цената си през септември.

На годишна база цените на повечето хранителни стоки се повишават. Брашното и оризът поскъпват с 2.5 на сто, захарта - с 4.8 на сто, олиото - с 12.4 процента, а яйцата - с една стотинка за брой (5.6%). Кравето сирене поевтинява на годишна база със 7.7%, а кашкавал "Витоша" - с 19%. Месото и месните произведения поевтиняват спрямо септември 2014 г. в диапазона 2-10 на сто, а цената на каймата остава почти без промяна.

През септември започва повишаване на цените на зеленчуците и плодовете, които са в края на активното сезонно предлагане. През миналия месец оранжерийните домати поскъпват с 47%, а градинските - със 27%. Краставиците, отглеждани на открито, поскъпват с 20 процента, но цената на оранжерийни краставици намалява с 20.5 на сто. Цените на зелените чушки и на картофите се повишават със 7 процента, а на зелето - с 34 процента.

С около 25 на сто поскъпват през септември прасковите и дините. Ябълките и гроздето поевтиняват с между 7-12 на сто.

На годишна база оранжерийните краставици поскъпват с 36 процента, а градинските – 15.5 на сто. Цените на градинските домати са с около 20 на сто по-ниски спрямо година по-рано.

Цената на оранжерийните домати е почти без промяна спрямо септември 2014 година.

На годишна база картофите поскъпват с 5.5 на сто, червеният пипер - с 2.4 на сто, зелените чушки и зелето - с 11 на сто. Спрямо година по-рано ябълките са с 9 процента по-евтини, а гроздето - с 8 процента.

На годишна база цената на дините се увеличава с 60 процента, на бананите - с 9 процента, а на лимоните - с 4.5 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес