Храните в света са поевтинели в коронакризата

Храните в света са поевтинели в коронакризата

Световните цени на храните силно са се понижили през март заради спада в търсенето, предизвикан от пандемията от коронавирус, и срива в цените на петрола. Това съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН, цитирана от Ройтерс.

Индексът на ФАО, който отчита месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, растителни масла, млечни продукти, месо и захар, е спаднал с 4.3 на сто спрямо февруари.

Понижението на цените е тласкано основно от факторите на търсенето, които пък са повлияни от влошаващите се икономически перспективи, посочва старшият икономист на организацията Абдулреза Абасиан.

Индексът на ФАО за цените на захарта отбелязва най-силния спад - с 19.1 на сто спрямо предходния месец. Понижението се дължи на спада в търсенето, предизвикан от ограничителните мерки, въведени в много страни заради коронавируса, както и на намалялото търсене от производителите на етанол предвид поевтиняването на петрола напоследък.

Индексът за растителните масла е отстъпил с 12 на сто, тласкан надолу от поевтиняването на палмовото масло.

Цените на петрола се свиха повече от двойно през изминалия месец, което доведе до силна низходяща тенденция при биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите за захар и растителни масла, отбелязва анализатор на ФАО.

Индексът за цените на млечните продукти е загубил 3 на сто заради намаляването на квотите и забавянето на търсенето на мляко на прах.

Най-слабо – едва с 0.6 процента, е пострадал индексът, следящ цените на месото.

Показателят за цените на зърнените храни се е понижил с 1,9 на сто, като на тенденцията се противопоставят цените на ориза, които са се повишили за трети пореден месец. Оризът поскъпва заради запасяването на фона на пандемията и слуховете, че Виетнам може да забрани износа.

Споделяне

Още от Бизнес