Хранителното ембарго сваля потреблението и вдига цените на храните в Русия

Хранителното ембарго сваля потреблението и вдига цените на храните в Русия

Преди година Бразилия, Турция, Китай, Еквадор, Нова Зеландия и други страни обещаха да компенсират вноса на хранителни стоки в Русия, намалял заради ответното ембарго на Москва след западните санкции. Повечето от тези държави през изтеклата година обаче не увеличиха, а напротив - свиха доставките за Русия, пише "РБК дейли", цитирана от БТА.

Сърбия прави изключение, но нейният дял сред вносителите на млечна продукция в Русия си остава незначителен - под 2 процента, уточнява вестникът, цитиран от ББС.

Общият обем на доставките в Русия за първите 5 месеца на годината остава на практика същият, както и през януари-май 2014 г. - 564 хил. тона срещу 560 хил. тона, се казва в материала.

Хранителното ембарго и последвалата девалвация на рублата принудиха хората в Русия да променят потребителските си нагласи. Най-много намаля потреблението на риба и морски продукти - с 21 на сто, отбелязва вестникът.

По негови данни, през първото шестмесечие на годината е "набъбнала" и средната касова бележка при покупка на хранителни стоки в Русия. Най-много са поскъпнали сушените плодове (с 40 на сто), месото - с 29, плодовете - с 27, рибата и морските дарове - с 25, зеленчуците - с 23, и сирената - с близо 20 процента.

Ембаргото обаче допринася най-много една четвърт към общото поскъпване на храните в Русия, смятат експерти на "РБК дейли". Скокът в цените се дължи според тях най-вече на девалвираната рубла и спада в доходите на населението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес