Христина Христова остана начело на "изчистено от кариеристи" НДСВ

Любка Качакова не успя да се наложи като ново начало на партията

НДСВ заложи на досегашния си лидер Христина Христова, сн. БГНЕС

Досегашният лидер на НДСВ Христина Христова бе преизбрана в неделя за председател на партията и обяви, че ще работи за нейната консолидация и обновление, ще отвори НДСВ към хората и ще води разумни политики с другите партийни структури.

Преди това пред делегатите на Шестия конгрес на НДСВ тя заяви, че най-сетне НДСВ се изчистило от кариеристи и службогонци. След като се отърсило от стреса от загубата на парламентарните избори през 2009 г. и затворило страницата "Кунева", движението било готово да се яви на следващите самостоятелно, но оставало отворено за коалиция, както с бъдещата партия на Меглена Кунева, така и за всички партии с близки до НДСВ идеи.

 

По-късно Христова бе преизбрана за лидер на партията, получавайки 448 гласа в своя подкрепа пред другия претендент – общинският съветник в София и бивш зам.-министър в правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев" Любка Качакова, която събра 189 гласа. Третият кандидат Минчо Спасов си направи самоотвод.

 

Делегатите на конгреса не се вслушаха в отправените им от Милен Велчев и Владимир Каролев призиви за промяна в ръководството на НДСВ, което щяло да позволи "презареждане" на партията, за да може посланията ѝ да достигнат до избирателите.

 

Велчев коментира, че Христова е спасила НДСВ от разпад, но надали ще може с нея начело избирателите да бъдат убедени, че партията ще предложи нещо ново и интересно. Според него, Качакова е способна да направи така, че идеите да достигнат до избирателите.

 

Двете претендентки за ръководния пост в НДСВ размениха слаби удари под кръста, докато развиваха пред конгреса визията си за партията.

 

Качакова определи номинацията си като приемственост, но и ново начало. Тя поиска НДСВ да затвори страницата с предателствата, да се раздели с пораженческия дух и да се сложи точка на разговора за миналото, който бе повдигнат от Христова след началото на конгреса.

 

"Не мога да не изразя възмущението си от отстъпничеството и предателството на НДСВ", каза след откриването на конгреса Христова, визирайки участието на Меглена Кунева като независим кандидат в миналогодишните президентски избори и намерението ѝ да прави своя партия на парламентарните избори догодина.

 

"И дума не е ставало, че след изборите г-жа Кунева и г-н Вълчев ще правят партия и няма да работят за НДСВ. Но сега вече, след като страницата "Кунева" е затворена, мога да кажа, че НДСВ ще върви по своя път, ще се готви отново за самостоятелно участие на следващите парламентарни избори. Ако на нас ни се налага да преговаряме за предизборни съюзи и ако г-жа Кунева преосмисли шансовете си, за нея вратите ще са също отворени, както и за други партии с близки на нашите ценности", заяви Христова.

 

По думите ѝ все повече настъпва времето на коалициите, въпреки че сегашното правителство е сатанизирало коалиционната формула на управление.

 

Според Христова НДСВ си е върнало самочувствието, след като през 2009 г. избирателите наказаха движението и то не можа да мине 4-процентната граница за влизане в парламента. По думите на лидера на партията след местните избори миналата година НДСВ в момента е навсякъде на картата на страната. Опонентът ѝ Качакова обаче посочи, че заслугата за представянето на местните избори е на личностите по места и на местните структури, а парламентарният вот е различна битка.

 

Нямам кукловод, заставам сама пред вас, обърна се по-късно към съпартийците си Христова, а Качакова ѝ се обиди и поиска извинение, което можело и да не е публично.

Христова определи НДСВ като "партията на великите индивидуалисти, ярки личности, да не кажа понякога единаци", но нарече себе си екипен играч.

 

Като следваща своя стъпка тя посочи отварянето на местните структури към симпатизантите. Ще направя партията по-активен играч на обществената сцена, декларира тя. Христова обяви, че ще продължи да е нетолерантна към политическото номадство. Няма да позволя структурите и ресурсите на НДСВ да бъдат поднесени като зестра на други политически проекти, само за да се устроят няколко души, заяви тя.

 

Управлението на ГЕРБ мисли в магистрали и милиарди и рядко обръща внимание на проблемите на хората, коментира преди преизбирането си Христова. В управленската програма на НДСВ обаче основният акцент ще е политиката за семейството, допълни тя и обясни, че между 2001 и 2005 г., когато на власт бе правителството на НДСВ, се е живеело най-спокойно, бизнесът се е развивал предсказуемо, корупцията била доведена до най-ниските си нива, безработицата - свалена до шест процента и в България са се раждали повече деца.

Споделяне

Още от България