Христина Митрева ще продължи да консултира социалния министър, но безплатно

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви по време на парламентарния контрол в петък, че управителят на НОИ Христина Митрева ще продължи да го консултира, но безвъзмездно.

Митрева беше зам.-министър на социалната политика, преди да оглави осигурителния институт през март. При смяната на поста Младенов обяви, че ще продължи да се ползва от съветите на Митрева, а преди две седмици стана ясно, че тя има консултантски договор със социалното министерство за 700 лева месечно.

“Христина Митрева ще продължи да ме консултира безвъзмездно, въпреки че смятам, че не е честно към такъв професионалист“, заяви Младенов. Според него дори това, което получава в момента Митрева, е “изключително обидно“, защото тя спестява много разходи на министерството.

В отговор на питане от депутата от Коалиция за България Антон Кутев министър Младенов заяви, че това, което прави Митрева като консултант на министерството, няма нищо общо с дейността ѝ като управител на Националния осигурителен институт. Той посочи, че Митрева консултира по въпросите на социалния диалог, индустриалните отношения, равнището на доходите и тяхната социална защита, жизнения стандарт, издръжката на живот и линията на бедността.

“В предишното министерство имаше петима зам.-министри и над 1100 сключени граждански договори, а в сегашното зам.-министрите са двама, съветниците също са толкова, а гражданските договори са около 90“, съобщи още Младенов. Според него не само, че бюджетът не е ощетен, но е спестен ресурс.

Кутев обаче е на мнение, че това е конфликт на интереси. По думите му проблемът е и морален, тъй като Митрева е поставена в зависимост, при положение че като управител на НОИ трябва да бъде независима. “Политиките, които министерството разработва, се изпълняват от нея и в този смисъл тя е поставена в зависимост“, коментира Кутев.

Споделяне

Още от България