Християндемократи и либерали ще управляват в Северен Рейн-Вестфалия

Християндемократи и либерали ще управляват в Северен Рейн-Вестфалия

Северен Рейн-Вестфалия ще се управлява от коалиция на консерватори и либерали, след като двете партии сключиха коалиционно споразумение, предаде ДПА.

На регионалните избори на 14 май в тази най-населена германска провинция консервативният Християндемократически съюз (ХДС) спечели най-много мандати (75) в 199-местното законодателно събрание. Управлявалите дотогава Германска социалдемократическа партия и съюзникът ѝ Зелените загубиха места, докато либералната Свободна демократическа партия (СвДП) регистрира най-доброто си представяне от години насам, като спечели 28 мандата.

Коалицията ХДС-СвДП е единствената в 16-те федерални провинции. Тези две партии управляваха на национално ниво през периода 2009-2013, но на общите избори през 2013 г. СвДП не съумя да прати депутати в Бундестага. Сега партията се стреми да се върне във федералния парламент след изборите през септември.

Коалиционното споразумение за управлението на Северен Рейн-Вестфалия бе подписано в Дортмунд от номинирания за провинциален премиер Армин Лашет от ХДС и партньора му от СвДП Кристиан Линднер.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн междувременно бе направена стъпка към създаване също на коалиция ХДС-СвДП. Очаква се местният лидер на ХДС Даниел Гюнтер да бъде избран за премиер на Шлезвиг-Холщайн на първото заседание на Ландтага в сряда, съобщи ДПА.

Споделяне

Още от Европа