Християндемократите в Германия решиха да не легализират еднополовите бракове

Управляващият Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел реши, че в Германия няма да бъдат легализирани еднополовите бракове, предаде ДПА. Решението бе взето ден след като федералният Конституционен съд постанови, че правителството трябва да въведе равни данъчни права за хетеро- и хомосексуалните двойки.

Лидерът на парламентарната група на ХДС Фолкер Каудер каза, че десноцентристката коалиция ще приеме следващата седмица промени в законодателството за съжителства на гейове и лесбийски. Но Германия няма да следва примера на Великобритания и Франция и да узакони еднополовите бракове, подчерта депутатът от Бундестага.

"Според нас няма гей брак", каза Каудер пред свои съпартийци. "Съществува брак и еднополово партньорство", добави той.

В четвъртък Конституционният съд направи стъпка към признаването на равни права на хомосексуалистите, като отхвърли политиката на партията на Меркел и баварския ѝ съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС). Меркел отказваше да реформира законите за гейове и лесбийки заради силната опозиция в консервативните среди в ХДС. Освен това по въпроса възникнаха търкания между ХДС и либералите, които също са част от правителството.

Опозиционните сили - социалдемократи, Зелените и Левицата - се опитват да използват темата за хомосексуалните браковe за предизборни цели преди вота за Бундестаг през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?