Християните почитат свети Димитър

Свети Димитър

На 26 октомври православните християни почитат свети Димитър Солунски.

Според народните представи от Димитровден започва зимата.

Димитър Солунски е роден през 3 век в Солун. Баща му е кмет на града. След неговата смърт император Максимиан Херкуп възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит.

Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва.

Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — "Дойде ли Димитър, идва и снегът", гласи народната поговорка.

Свети Димитър се приема и за закрилник на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.  

Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.  

На 26 октомври празника си отбелязват градовете Сливен, Видин и Айтос.

Имен ден днес празнуватДимитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян, Дияна, Диан, Диана.

Патриарх Неофит щеучаства в празнична служба и ще благослови вярващитев столичния храм "Св. Димитрий" в кв. Хаджи Димитър.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?