Християнската асамблея призова Либия да освободи медиците ни

Двадесет европейски християнски страни призовават либийските власти да приключат съдебния процес срещу задържаните вече 5 години български медици с оправдателна присъда и те да бъдат освободени, съобщи депутатът от БЗНС-НС доц. Борислав Китов, цитиран от БТА. Призивът е отправен в специално обръщение на международната конференция "Християнското самосъзнание и предизвикателствата на глобалните информационни технологии".

На тазгодишния форум на Християнската асамблея в Прага България е била представена от доц. Борислав Китов и Кръстанка Шахиян. По тяхно предложение обръщението в защита на медиците е било прието единодушно от представителите на Русия, Гърция, Чехия, Словения в християнската асамблея.

"Международната конференция изразява своята силна загриженост от вече 5-годишното задържане на шестимата български медици по обвинение в умишлено заразяване на над 400 либийски деца с вируса на СПИН", пише в документа. Делегатите на форума споделят мъката на семействата на заразените либийски деца, но подчертават, че мненията на видни международни авторитети в областта на изследванията върху СПИН свидетелстват, че повдигнатите тежки обвинения не могат да бъдат основание за осъждането на българските медици.

"Делегатите на международната конференция призовават либийските власти в духа на общите духовни и морални ценности за всички религии, съдебният процес да приключи най-скоро, като българските медици бъдат оправдани и освободени, за да възтържествува справедливостта. С такъв акт либийската страна ще даде ясно доказателство за решимостта си за пълноценно реинтегриране на страната в международната общност", декларират участниците във форума в Прага.

С официален демарш посланиците на Европейския съюз призоваха официален Триполи да освободи медиците ни заради липсата на доказателства за вината им. Посланикът на САЩ в София Джеймс Пардю заяви преди дни, че както и ЕС, САЩ очакват българите да бъдат освободени.

На 15 март ще е последното заседание на Наказателния съд в Бенгази преди произнасянето на присъдите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: