Патриарх Неофит:

Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи пред предизвикателството на протеста

Патриарх Неофит служи благодарствен мобелен в митрополитската църква "Св. Неделя". Сн. БГНЕС

Социалните вълнения и обществената криза отново намериха място в слово на патриарх Неофит в неделя. Още веднъж главата на Българската православна църква показа, че смята да не остава настрани от обществения живот и проблемите в страната и че църквата и той в качеството си на "първия сред равните митрополити и членове на Светия синод" внимателно ще следи с какво може да е полезен в тежки за страната моменти.

Патриархът отслужи в препълнения митрополитски храм "Св. Неделя" благодарствен молебен за помирение на българския народ, за благоденствие и за преодоляване на всички социални и икономически проблеми в страната.

В словото си в края на молебена патриархът каза, че обществото ни изживява "дни на изпитания, душите на мнозина са изпълнени с възмущение и недоволство, с растяща тревога наблюдаваме ескалация на социалното напрежение".

"Потресени бяхме от трагичната участ на млад човек, който в отчаян опит за промяна загуби живота си", каза Неофит, демонстрирайки отново, че църковният пастир може да отстъпи от догмата и да прости такъв непростим от нейна гледна точка акт като самоубийството, ако то е било извършено под огромния натиск на безизходицата и отчаянието.

Неофит каза още, че случващото се "не може да не ни тревожи, не можем да наблюдаваме безучастно".

"Християнската и човешката ни съвест не може да мълчи пред предизвикателството на достигналия широки размери социален протест. Обществото ни преживява дълбока криза, криза на отношението ни към живота, към света, към ближния", посочи духовният глава на БПЦ.

"Църквата ревностно отстоява човешкото достойнство и правото на всекиго на свободен и достоен живот, каза още патриарх Неофит и отбеляза, че църквата разбира и справедливия социален протест и скърби заедно с всяко от своите страдащи чеда.

"Силата на църквата е преди всичко в нейната молитва, в спомнянето на Божията правда, в усърдното изпросване от Бога на мир и благоденствие, в ежедневната проповед на Евангелието".

"И днес в Божия храм всички ние - клир и народ, се събрахме за всеобща молитва пред чудотворната икона на Пресвета Богородица, за да измолим помирение за нашия христолюбив народ", каза още в словото си патриархът.

"Въпреки всички изпитания, да се стремим да бъдем миротворци, защото плодът на правдата се сее в мир от миротворците", призова вярващите патриарх Неофит.

Преди молебена патриархът отслужи и първата си света литургия като Софийски митрополит. По време на службата всички миряни, дошли в храма, заедно изрекоха молитвата "Символ верую", в която са изложени накратко основните истини на православната вяра.

Сред присъстващите на молебена в храма "Св. Неделя" бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, директорът на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет Емил Велинов.

Още от България