Християнски лидер в Израел убит от ”Дядо Коледа”

Габи Кадис, лидер на Асоциацията на православните християни в Яфа (един от районите на столицата Тел Авив), е бил убит от нападател, преоблечен като Дядо Коледа, съобщи ”Ройтерс” в събота. Покушението е извършено по време на религиозно шествие, посветено на Бъдни вечер.

Полицията е арестувала шестима заподозрени местни жители. Яфа е район на Тел Авив, населен предимно с араби. Полицията счита, че зад убийството не стои верски или етнически мотив.

Израелските медии съобщават, че Кадис е бил наръган с нож в гърба по време на шествие, отбелязващо Рождество Христово по стария календар. Нападателят е избягал и се е укрил в тълпата, преоблечен като Дядо Коледа.

"Той уби и коледния ни дух, както човешките и духовни ценности, олицетворявани от Дядо Коледа, носещ щастие на децата на Бъдни вечер", коментира един от православните свещеници в района Атала Ханна. Християните са по-малко от 5% от населението на Израел.

Кадис, както и арестуваните за убийството му, са араби. Убитият спечели миналия месец трети мандат като ръководител на миряните в града и още тогава се говореше за силно напрежение в общността.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?