Християнският свят почита днес Православната Цветница и Католическия Великден

Папа Бенедикт Шестнайсети на пл. "Св. Петър" в Рим. Сн. ЕРА/БГНЕС

Седмица преди православните християни да честват Възкресение Христово, днес празнуват тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки. Затова празникът е известен още като Палмовата неделя (при католиците), а в България - и като Връбница.

Според Библията в неделния ден Христос влиза в града като Месия, а седмица по-късно е разпнат на кръста. Всички български храмове отвориха врати за вярващите. В църквата се отслужва молитва. Вярващите се даряват с върбови клонки, които символизират палмовите, с които е бил посрещнат Христос. Осветени, те се отнасят в дома за здраве.

Имен ден празнуват всички, носещи имената на цветя, растения, храсти и дървета.

Католиците днес честват Възкресение Христово. Литургия на Святата нощ бе отслужена снощи и от Католическата църква в София.

Папа Бенедикт ХVІ отслужи великденска меса, а след това произнесе и традиционното си пасхално послание "Урби ет Орби" (До Града и Света).

Разликата в датите идва от това, че православните спазват Юлианския календар, изостанал с 13 дни от коригирания Григориански. В половината от случаите западният и източноправославният Великден съвпадат, а в останалите - източноправославният празник обикновено е седмица по-късно.

Българският православен църковен календар запази Великден по Юлиянското летоброене, докато всички останали празници минаха по Григорианския календар. Така Коледа в България съвпада в католическата, докато православната е с 13 дни по-късно.

Напредъкът на технологиите без съзнанието за Бог и без морални ценности, е заплаха за света, каза папа Бенедикт ХVІ по време на Великденската вечерня в събота срещу неделя.

Посланието бе отправено към 10 000 вярващи в базиликата "Свети Петър" във Ватикана и общо 1.2 милиарда католици по света.

В началото на службата най-голямата християнска църква бе полузатъмнена, символизирайки тъмнината в гробницата на Исус преди Възкресението. Бенедикт ХVІ каза:

"Страданията на Исус и кръстът докосват цялото човечество. Те докосват и семействата. Много често пътят преминава през трудности - неразбиране, конфликти, тревога за бъдещето на децата ни. Днес положението за много семейства е влошено заради заплаха от безработица и други негативни ефекти на икономическата криза. Пътят на кръста, който ние изминаваме духовно сега, ни призовава да размислим върху разпятието, за да имаме силата да се справим с трудностите".

В неделя на площад "Свети Петър" пред сто хиляди вярващи папата произнесе и традиционното си пасхално поздравление към християните от целия свят на няколко десетки езика, включително и на български. Площадът пред базиликата бе украсен пищно с цветя от Холандия.

По същото време в София в митрополитския храм "Света Неделя" се проведе Света литургия с участието на патриарх Максим. Хиляди граждани се стекоха в храмовете, за да си вземат върбова клонка.

Споделяне

Още от