Христо Ангеличин е оправдан на втора инстанция за телефонните централи на посолствата

Христо Ангеличин, снимка БГНЕС

Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин бе оправдан на втора инстанция по делото за покупката на телефонни централи за 12 български посолства. Първоинстанционният спецсъд бе осъдил Ангеличин на две години условно за сделката, но апелативните магистрати го оправдават напълно.

Любопитното е, че в съдебния състав на втората инстанция участва и съдия Галя Георгиева, която е бивш член на Висшия съдебен съвет. Съдия Георгиева бе един от най-близките хора до главния прокурор Сотир Цацаров във ВСС. Останалите съдии по делото на Ангеличин са Румяна Илиева и Даниела Врачева.

Пред апелативния спецсъд адвокат Даниела Доковска пледираше, че с действията си Христо Ангеличин не е извършил престъпление, а прокуратурата настояваше за по-тежко наказание от присъдените му две години условно за безстопанственост.

Христо Ангеличин е подсъдим за безстопанственост във връзка със закупуването на телефонни централи в 12 посолства от конкретна фирма и без обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд, който обаче го прекрати, защото от обвинителния акт не става ясно какви задължения е имал Ангеличин и кои от тях не е изпълнил. След промените в НПК, обвинителният акт беше внесен в спецсъда и обвинението към бившия зам.-министър бе изменено от престъпление по служба в безстопанственост.

Христо Ангеличин е подсъдим и по дело за изплатени близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка. На първа инстанция той е осъден на четири години затвор, но обжалва. По същото дело съдът оправда бившия външен министър Даниел Митов.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?