Христо Бисеров е окончателно оправдан

Христо Бисеров в Съдебната палата, снимка БГНЕС

Върховният касационен съд окончателно оправда в сряда бившия заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров. Прокуратурата прати Бисеров на съд за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

И трите съдебни инстанции оправдаха подсъдимия политик. С решението си ВКС потвърждава напълно присъдата на Софийския апелативен съд.

По време на делото прокуратурата опита да докаже вината на бившия политик, прилагайки по делото т.нар. суифт съобщения между банките, в които имаше данни за движение на различни парични суми – 314 529 щатски долара и 82 515 евро през 2012 г., както и 34 676 евро през 2013 г.

В обвинителния акт се твърдеше, че Бисеров не е уведомил БНБ за разпореждания с тези суми по сметки на доведения му син Ивайло Главинков в банка в Македония, както и, че не е декларирал пред Сметната палата данните за депозитите му по сметки в женевска банка – 314 529 щатски долара и 82 515 евро.

Прокуратурата обаче така и не успя да получи потвърждение на тезата си от швейцарските власти и по тази причина се задоволи единствено с прилагането на суифтовете, които бяха определени от съда като недостатъчно категорично доказателство.

“С оглед двукратния отказ на швейцарските власти да дадат конкретен отговор по съществото на въпросите, поставени към тях в двете молби за правна помощ, като доказателства по делото не са приложени договорът за откриване на банковата сметка и доказателства за движението и наличностите по нея, както и такива за лицата, имащи право да се разпореждат с тях“, се казва в решението на Върховния касационен съд.

Суифт съобщенията обаче не са първичен счетоводен документ и в тях е отразено единствено кой е клиентът – наредител.

“Това може да бъде не само титулярът на банковата сметка, но и всяко друго лице, което на различно правно основание е овластено да се разпорежда със средствата по нея“, обяснява ВКС и напомня, че Наказателно-процесуалният кодекс забранява произнасянето на присъди само въз основа на предположения.

В суифтовете пише, че адресът на преводните съобщение съвпада с адрес на Бисеров. Проблемът в случая е, че той е живял на този адрес 12 години преди извършването на тези преводи.

Споделяне

Още по темата

Още от България