Христо Бисеров е оправдан по всички обвинения

Тезата на прокуратурата не е доказана по несъмнен начин, прие СГС

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) оправда във вторник бившия зам.-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров по всички обвинения.

Той бе обвинен за неплащане на данъци в особено големи размери, за недеклариране на сделки, както и за посочване на фалшиви данни в декларацията му пред Сметната палата. В понеделник наблюдаващият прокурор по делото Боряна Бецова поиска четири години затвор за Бисеров, а защитата му пледира, че е невинен.

В крайна сметка съдия Снежина Колева го оправда и по трите му обвинения. След като прочете присъдата тя уточни единствено, че тезата на прокуратурата не е била доказана по несъмнен начин, както изисква законът. Извън съдебната зала Бисеров отказа коментар пред медиите, както направи и в понеделник.

Процесът му бе разгледан на първа инстанция в рамките на само един ден. Първоначално бившият депутат от ДПС бе обвинен за пране на пари заедно с доведения му син Ивайло Главинков, но впоследствие прокуратурата се отказа да поддържа това обвинение срещу Бисеров, отделяйки материалите срещу Главинков в друго разследване.

Делото бе внесено в съда през април, а седмица по-късно СГС го прекрати и върна на прокуратурата с мотива, че "изложените в обвинителния акт обстоятелства са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението". Междувременно магистратите запорираха имущество на Бисеров и Главинков за над 1.5 млн. лева по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя започна проверка срещу двамата през ноември 2013 г., когато те бяха обвинени за пране на пари.

В крайна сметка бившият зам.-председател на парламента бе предаден на съд за три престъпления – за неплатени данъци за близо 26 000 лева, за нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари по негови сметки в Швейцария.

Прокуратурата твърдеше, че в подадената на 5 март 2013 г. годишна данъчна декларация за 2012 г., Бисеров е декларирал като физическо лице дължим данък в размер на 8376 лева. В обвинителния акт обаче се посочваше, че той е дължал за този период данъци в размер на 34 055 лева.

Според второто му обвинение той не декларирал вземания от други лица през цялата 2012 г. – 314 529 щатски долара и 82 515 евро, както и 34 676 евро през 2013 г. Разследващите твърдяха, че освен това Бисеров не декларирал пред БНБ разпореждания с тези суми – наредените на 12 декември 2012 г. парични преводи по сметки на Ивайло Главинков в банка в Македония. Извършените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960 лева, сочеше прокуратурата.

Последното му обвинение пък бе за това, че не е декларирал пред Сметната палата данните за депозитите му по сметки в женевска банка – 314 529 щатски долара и 82 515 евро. След като Бисеров бе оневинен и по трите пункта в обвинителния му акт, от прокуратурата коментираха единствено, че така и не са получили съдебната поръчка от Швейцария, защото оттам им отговорили, че ексдепутатът не е извършил престъпление според местното законодателство. Оправдателната му присъда ще бъде протестирана на втора инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?