Христо Бисеров се връща в ДПС

Христо Бисеров, сн. БГНЕС

Бившият депутат от ДПС Христо Бисеров се връща в партията, след като бе оправдан окончателно от Върховния касационен съд, съобщиха от движението.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ казва, цитиран от партийния пресцентър, че "това е верният модел на политическо поведение в една правова държава". 

"Намирането и съблюдаването на точната граница между партийната и политическата дейност от една страна и независимостта на съдебните органи от друга, е важен гарант за справедливо правораздаване на базата единствено и само на закона", заявява Карадайъ.

"За съжаление това наше разбиране не беше споделено от всички. Определени политически и сродни на тях среди положиха завидни усилия да политизират казуса и да го превърнат в оръжие срещу партията ни. Днес за пореден път става ясно, че такова поведение винаги се обръща срещу своите автори и изпълнители. Не очакваме някой да се извини за изречените думи и за извършените действия. Надяваме се единствено да бъде оценено нашето последователно и принципно поведение", посочва още лидерът на ДПС.
 
По-рано тази седмица Върховният касационен съд окончателно оправда бившия заместник-председател на Народното събрание. Прокуратурата прати Бисеров на съд за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.
 
И трите съдебни инстанции оправдаха подсъдимия политик. 
 
По време на делото прокуратурата опита да докаже вината на бившия политик, прилагайки по делото т.нар. суифт съобщения между банките, в които имаше данни за движение на различни парични суми – 314 529 щатски долара и 82 515 евро през 2012 г., както и 34 676 евро през 2013 г.
 
В обвинителния акт се твърдеше, че Бисеров не е уведомил БНБ за разпореждания с тези суми по сметки на доведения му син Ивайло Главинков в банка в Македония, както и, че не е декларирал пред Сметната палата данните за депозитите му по сметки в женевска банка – 314 529 щатски долара и 82 515 евро.
 
Прокуратурата обаче така и не успя да получи потвърждение на тезата си от швейцарските власти и по тази причина се задоволи единствено с прилагането на суифтовете, които бяха определени от съда като недостатъчно категорично доказателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?