Христо Данов бе изпратен с държавни почести

Бивши и настоящи политици, колеги, приятели и роднини се простиха днес с конституционния съдия Христо Данов в зала "Света София".

Последна почит на видния юрист отдадоха президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски, председателят на парламента Огнян Герджиков, бившият премиер Иван Костов, както и много министри, депутати и общественици. На поклонението не дойдоха само бившите премиери Жан Виденов и Любен Беров.

Да се поклонят пред тленните останки на покойния Данов дойдоха много висши магистрати и юристи. Главният прокурор Никола Филчев не дойде в началото на поклонението. Заместникът му Христо Манчев обяви, че най-вероятно Филчев ще дойде по-късно.

От името на Конституционния съд слово произнесе Георги Марков.

"Елитен, голям български адвокат, който защитаваше правата и законните интереси на българските граждани. Ще остане в сърцата на много поколения адвокати. дълго време ще се преразказват семинарите, които той организираше. Христо Данов ще остави следа и в българската правна мисъл. Той бе единственият надпартиен министър на вътрешните работи. Ще го запомним с това, че бе специален пратеник на президента Петър Стоянов в Либия при подсъдимите български медици", каза в словото си Марков.

Без съмнение Христо Данов е един от най-големите български юристи, каза президентът Георги Първанов пред журналисти. По думите му той ще го запомни като един от най-силните държавници на българския преход. "Ще го запомня и с това, че бе човек честен, почтен и което е особено важно един истински български патриот", допълни Първанов.

Пред журналисти шефът на парламента Огнян Герджиков каза, че Христо Данов бе един изключително ерудиран юрист, който правеше чест на българското право и загубата за нас е много голяма. Той го определи като един много достоен и почтен човек. Според Герджиков Христо Данов е една от малкото безспорни личности в България.

Данов ще бъде погребан с държавни почести.

Още от България