Христо Динев е новият районен прокурор на София

С 13 гласа "за" от 24 гласували Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък Христо Динев за административен ръководител на Софийската районна прокуратура. Това е най-голямата в страната районна прокуратура с най-тежката битова престъпност.

Динев работи в Районната прокуратура от 1999 година, като в продължение на пет години – от януари 2006 до юни 2011 година е бил и зам.-районен прокурор на София.

До избора на нов районен прокурор се стигна след като дългогодишният ръководител на прокуратурата Александър Налбантов почина след тежко боледуване в началото на тази година.

За поста му се кандидатираха двама прокурори от Софийската районна прокуратура - Иван Петров и Христо Динев.

За Иван Петров обаче етичната комисия към ВСС излезе със становище, че не притежава в пълнота необходимите морални качества да бъде назначен на тази длъжност. Той получи при гласуването 1 глас. Десет гласа са били недействителни.

При обсъждането очевидно не е била водеща концепцията на кандидатите и за момент дори е изглеждало, че никой няма да получи необходимата подкрепа при гласуването. Динев обаче получи необходимия минимум гласове и взе поста.

След избора той обеща да направи анализ защо в съда има голям брой върнати за доразследване дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България