Христо Грозев: Има взрив от пристигнали руски шпиони в България през 2015 г.

Захариева: България не предвижда оттеглянето на руския посланик, но предстои много сериозен разговор с нея

Христо Грозев: Има взрив от пристигнали руски шпиони в България през 2015 г.

До 2018 г. нямаше разбиране сред европейските следствени органи, не само в България, за съществуването на група за диверсии и убийства, създадена от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Руската федерация.Това заяви пред бТВ журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който проучва отравянето на русия опозиционен лидер Алексей Навални.

Според него след опита за отравяне на Сергей Скрипал е започнало по-съществено разследванена тази връзка. След тези събития от медията, за която работи са разкрили имената на 12 души, свързани с ГРУ.

"След това много европейски страни започнаха да търсят в собствените си страни дали няма необяснени престъпления и да сравняват дали не са пристигали в държавите им тези хора или такива с подобни паспорти. Така и Чехия, с голямо закъснение, откри какво се беше случило при взривовете в заводи за боеприпаси през 2014 г.", каза Грозев.

Според журналиста разследването в България е закъсняло с около година след събитията в Солсбъри.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че има сходство по четири от случаите на взривове в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси за последните 10 години у нас. Държавното обвинение посочиха, че разследват връзка между експлозиите и отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г.

"При два от случаите, тези от 2015 г., връзката е много трудно да не бъде видима, защото ние забелязваме един "взрив" от пристигания на шпиони от Русия - в периода от края на декември 2014 г. до края на май 2015 г. Те са общо осем души. Тези, които ние сме верифицирали, също бяха назовани като заподозрени от прокуратурата. Те идват на групи по двама-трима, в дните преди два от взривовете", разказа Грозев.

Той посочи, че разкритието на прокуратурата, че експлозиите са предшествани от пожари, е много важно и допълни, че този факт е убягнал на медията им.

"Има припокриване групи от хора, но един човек присъства и при взривовете, и при Скрипал, и при Гебрев - ген.-майор Денис Сергеев, фалшивото му име е Сергей Федотов, с което той е пътувал в Англия, Чехия и България", каза Грозев.

Според него версиите на чешките разследващи органи, българската прокуратура и оръжейното предприятие "Емко" се различават заради политически и частни причини.

"Чехия посочи България и "Емко" като най-вероятната цел на ГРУ, защото Чехия не иска да затваря всички политически врати за диалог с Русия, като признае, че на чешка територия са убити двама души в терористичен акт", смята журналистът.

За днес руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е поканена на среща в българското Министерство на външните работи.

"Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Самият разговор в дипломацията също е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение" - това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Тя посочи, че България иска да развива туризъм с Русия и да има равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната ни сигурност.

Според Захариева взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия.

"В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелски дейстивия на територията на България", заяви Захариева.

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: "От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България".

"Ако искаме да имаме правова държава всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването"", каза Захариева.

"Знам достатъчно, за да мога като външен министър и като правителство да вземем съответните политически мерки. Разследването е едно, политическите мерки са друго", допълни външният министър в оставка.

"Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия. Не предвиждаме изтегляне на посланици. Това не е в интерес на България", каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България