Христо Грозев отхвърлил сделка "да не се цакат" с Любомир Павлов

Христо Грозев, снимка БГНЕС

Изхвърленият от управлението на "Труд" и "24 часа" Христо Грозев обяви, че преди месец и половина е отхвърлил предложение от мажоритарния съдружник Любомир Павлов "да спрат да се цакат вече". Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц, които миналата година обявиха, че са жертва на "копроративно превземане или рейдърство", дадоха специална пресконференция във вторник и обявиха задоволството си от действията на прокуратурата срещу съдружниците им Павлов и Огнян Донев.

Часове по-рано на Павлов бе връчено обвинение за документна измама, използване на фалшив документ и пране на пари, а Огнян Донев бе посочен като съучастник в изпирането на пари. Христо Грозев призна, че цялото разследване е започнало по сигнали, които той и двамата му партньори са изпратили в прокуратура. Според него обвиненията са по сигнала, който бе пуснат от тях веднага след вписването в Търговския регистър на сделката по прехвърлянето на дяловете във вестникарската група в полза на Павлов и Донев.

Това вписване от средата на декември 2010 година направи двамата управляващи на холдинга и остави Грозев, Хабсбург и Руц с миноритарен дял.

Грозев, Хабсбург и Руц обаче не се отказаха и изпратиха през март 2011 година нови два сигнала до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, в които се описват схеми за пране на пари, придобити от приватизацията на "Общинска банка" и "Софарма". В сигналите, с които Mediapool разполага, се твърди, че има движение на капитали от стотици милиони евро между множество офшорни дружества, а изводът е, че част от тези пари са използвани за покупката на вестниците. Грозев обясни, че по този сигнал в момента работи ДАНС.

Сделка на улицата

Грозев започна изказването си с разказ за последната си среща с Любомир Павлов, на която настоящият шеф в "Медийна група България Холдниг" му предложил сделка. Павлов го пресрещнал на улицата с кола и му предложил да поговорят. Грозев влязъл в близко кафене и Павлов го последвал. Тогава Павлов му предложил "да спрат да се цакат", защото и двете страни губят от това.

Предложената сделка била Павлов да върне парите на Грозев, Хабсбург и Руц, които участваха в покупката на пресгрупата чрез регистрираната си в Австрия фирма "БГ Приватинвест" ГмБХ и първоначално имаха дял от 53%.

Срещу "примирието" Павлов поискал Грозев да спре да се "интересува" от подадените сигнали до българските институции, които така щели да "заглъхнат от само себе си".

Христо Грозев е отказал с обяснението, че е изгубил репутация от скандалите и ще продължи да търси правата си пред съда. На пресконференцията той преразказа и отговора на Павлов: "Аз нямам репутация, която да губя и мога да продължа с тази кална война".

Наказателното дело е по-бързо

Грозев разказа още, че е решил да подаде сигнал до прокуратура за прехвърлянето на собствеността чрез Търговския регистър, защото наказателните дела се движат по-бързо от търговските.

"Търговските дела са бавени от г-н Любомир Павлов и щяха да минат години, докато приключат. Последният пример е от преди седмица-две, когато по делото за обявяване на нищожност на договорите за БГ "Принтмедия" (съвместната фирма, през която вестникарската група бе купена от ВАЦ-бел.ред), съдът прие за чиста монета пълномощно, оттеглено от мен преди година и половина, но което бе представено отново от адвоката на г-н Любомир Павлов", разказа Грозев.

Той допълни, че дяловете във вестникарската група не са прехвърлени чрез фалшифициране на неговите подписи, а чрез антидатиране на протоколи и използване на пълномощно, което не е било представено за тази цел.

За чистотата на парите

Христо Грозев даде и най-пространното обяснение до момента за произхода на парите, с които е финансирал сделката по купуване на дялото в медийната група. През последната година и половина в медийното пространство се разпространяват множество твърдения, че парите на Корпоративна търговска банка, които стои и зад медиите на Ирена Кръстева, са финансирали и участието на Грозев, Хабсбург и Руц.

Грозев каза, че са заели парите от инвестиционен фонд срещу залагане на техни акции в популярно холандско радио, оценявано на 27-28 милиона евро. Грозев добави, че произходът на тези капитали вече е проверен от австрийската прокуратура именно по сигнал на Любомир Павлов. Заключението е било, че това са чисти пари. Той обясни, че Павлов е завел и дело срещу него в Австрия, че му дължи пари, но го е загубил.

Инвеститорът разказа, че заедно с Руц и Хабсбург са решили да подадат контрасигнал в България за парите на Донев и Павлов, защото това е било тяхно задължение по закон. "Нашето проучване показа, че това са капитали с неясен произход, с които бе финансирано дружество, в което участие имаме и ние (БГ "Принтмедия" -бел.ред.). Това ни правеше съучастници в евентуално пране на пари през обща фирма. Бяхме длъжни да го направим (да уведомим властите). Това ни е вменено от закона", каза Грозев.

Той оповести, че схемата за покупката на вестникарската група е била – 60% банков заем от "Уникредит Булбанк", обезпечен със собствеността на "Медийна група България Холдинг", а останалите пари е трябвало да бъдат осигурени от инвеститорите. Грозев заяви, че заедно с Руц и Хабсбург е трябвало да осигурят останалите 38-40% от парите, които не са банково финансиране, но уговорката е била да имат равен дял в дружеството с Донев и Павлов.

Бутафорни сигнали

Получаваме подкрепа от медиите на Делян Пеевски, защото в момента това е удобно за агресивно воюващите медийни групировки, обясни Грозев симпатията, с която е обсипван от другия лагер. Той припомни, че още в началото на 2011 година е подал сигнал в Европейската комисия за начина, по който медиите на Ирена Кръстева и Пеевски се финансират през държавните пари, вложени в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

"Пеевски никога не е искал оттегляне на нашата жалба срещу медийна подкрепа", каза Грозев и добави, че и никога не би се съгласил на такова нещо.

Той обясни, че в крайна сметка Еврокомисията е обявила за незаконна монополизацията на цифровизацията в България, а в момента има правна процедура за начина на финансиране на медиите на Пеевски.

"От тази гледна точка, сигналът на Любомир Павлов до ЕК в събота бе подаден бутафорно", добави Грозев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?