Христо Грозев: Руските тайни служби стоят зад 3 убийства и шест неуспешни опита

"Филмът за двореца на Путин е най-доброто разследване за корупция, правено някога"

Христо Грозев, сн. БГНЕС

"Това, което разкрихме в нашето разследване, е не само опит за структурирано убийство на единствения опозиционен лидер в Русия, а съществуване на цяла структура за отравяне и убиване на граждани на Русия, които не са съгласни с държавата", коментира пред БНР журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който разследва отравянето на Алексей Навални. 

Той каза, че досега разследването им е открило 3 убийства, направени от група от руските тайни служби, и поне 6 неуспешни убийства, включително и това на Навални.

"Така че излизаме извън рамките на конкретния случай, а говорим за един престъпен режим и трябва да изискаме всички да видят това", каза той.

Грозев е убеден, че връщането на опозиционера в Русия е силен ход и той показа, че "Навални не е г-н Никой, който не интересува Путин".

Грозев предположи, че има голям риск за живота на Алексей Навални при пребиваването му в затвора "Матроска тишина". 

Според него международните санкции имат последствия за руската икономика, а "това ще повлече след себе си и вътрешнополитически последствия, от които президентът Владимир Путин истински се страхува".

"Путин нямаше алтернатива, единственият му полезен ход беше да не позволи Навални да се върне в Русия, но няма такава правна форма, в която на гражданин на страната да се забрани да се върне. Той се опита да постигне това със сплашване за вкарване в затвора и започнаха 3-4 нови наказателни производства срещу Навални, докато той се лекуваше в Германия", каза Грозев.

Той определи филма за двореца на Путин, създаден от Навални, като най-доброто разследване за корупция, правено някога.

"Това се четири или пет разследвания в един филм. Навални работеше по този филм през целите три месеца, в които се възстановяваше от отравянето. За него беше много важно да пусне филма едва след като се прибере в Русия, за да не изглежда, че той от чужбина пуска такива информационни бомби. Той знаеше, че ще бъде арестуван и затова за него беше ок да бъде публикуват след ареста му".

Филмът описва с подробности и с картини до какво може да достигне един режим, който няма никакви ограничения, посочи Грозев.

"Стига се до построяването на дворец за 1 млрд. долара и до това многобройните любовници на Путин, който се представя за стожер на православния свят, да получават акции в "Газпром" и да получават имения".

По думите на Грозев не става дума само за твърдения на Навални, а за разследвания на 4 или 5 независими руски медийни проекта, които са изследвали документите, и е доказано, че са истински.

"Фирмата, която управлява това имение, се управлява от един г-н, който с документи се доказа, че е племенник на Путин. На този етап Кремъл голословно твърди, че няма такъв дворец, но всички документи доказват обратното", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?