Христо Иванов: Ако ЕС поиска от България здрави институции, Борисов ще падне от власт

Пеевски и премиерът са скачени съдове, смята лидерът на "Да, България"

Христо Иванов: Ако ЕС поиска от България здрави институции, Борисов ще падне от власт

Ако стане ясно, че Пеевски повече не може да играе тази роля, която има в България, Борисов ще слезе от власт, защото те са скачени съдове. А за да се случи това главна роля имат партньорите на държавата ни от ЕС и НАТО, които трябва да изградят здрава граница със здрави институции. Това стана ясно от думите на лидера на Да, България Христо Иванов пред Би Ай Ти в събота.

“Ние сме коридор, винаги сме били коридор, населението на тези земи винаги е било коридор. Целта на всяка образно казано империя е била то да да пази проходите на на въпросната империята. Или иначе казано - имперската поща да мина, и оттам нататък какво правят хората тук – просто да внимават да е тихично, може да смарди, но да е тихо”, обясни той.

По думите му в момента европейският политически елит изглежда тотално дезориентиран. “Няма голяма световна империя, стъпила на тези територии, чието разпадане да не започнало именно от Балканите. Така че ЕС трябва се събуди и да разбере, че сигурността на ЕС се осигурява на нашите граници”, смята лидерът на Да, България.

По думите му обаче в случая не става дума за огради, а “става дума за това да има институции, с които могат да се правят общи политики по сигурност и да се споделя класифицирана информация”. “Ясно е, че в момента с България не може да се споделя класифицирана информация и го знам, защото съм бил и министър и вицепремиер”, допълни Иванов.

По думите му Брюксел трябва да разбере, че трябва да отстоява именно тук своя периметър на сигурност. “Европа трябва да поиска от България здрави институции, което неизменно ще доведе до бързото сваляне на Борисов”, коментира Иванов.

Според него пътят към това ще мине през промяна на политическата ситуация. “Ако има променена ситуация, под което имам предвид – ако Брюксел има настояване за реални реформи” ще стане ясно, че “Пеевски не може да играе тази роля, която има в България”. “Това неизменно ще доведе до слизане на Борисов от власт, защото те са скачени съдове”, допълни бившият правосъден министър.

Според Иванов обаче тези реални реформи, които ще доведат до промяна на политическото статукво у нас трябва да бъдат поискани от ЕС и НАТО.

“Тук минава границата, ако искаш да изграждаш здрав ЕС. Ако те тук не могат да изградят здрава граница със здрави институции – ЕС няма да има”, завърши той.  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?