Христо Иванов: Антикорупционният закон създава ново поколение бухалки

Законопроектът на Пеевски не е срещу, а за вторичното разграбване на КТБ

Христо Иванов: Антикорупционният закон създава ново поколение бухалки

Законопроектът на Делян Пеевски и Йордан Цонев не е срещу вторичното разграбване на КТБ, както твърдят вносителите, а за такова разграбване, коментира лидерът на "Да, България" Христо Иванов в петък пред бТВ. Целта е да се създаде инструментариум за придобиването на апетитни активи, заяви Иванов: "Очевидно е, че тук се прави опит да се маскира поредна атака срещу "Дунарит", "Петрол" и няколко хотела, които се опаковат като грижа за обществения интерес (…) Няма нито един параграф, който да разкрива повече информация за КТБ", смята Иванов, който се позова и на фирми, изброени от Пеевски в интервю за притежавания от него в. "Телеграф".

Според него и сега съществуват правни средства за отмяна на неправомерни действия.

След като не успяха чрез държавната машина да вземат "Дунарит", сега опитват да пренасочат тези активи към нечии джобове, допълни Христо Иванов.

Не можем да имаме доверие в силите, които създадоха КТБ и позволяваха тя да съществува, скараха се и я сринаха и проспаха три години от нейното разграбване, каза той и припомни, че дълго време функционирането на банката като "пирамида" не е било забелязано нито от БНБ, нито от финансовото разузнаване, нито от Народното събрание, нито от ДПС, което сега претендира да е единствената партия, защитаваща обществения интерес по казуса с КНБ.

Обявените намерения на властта за създаване на антикорупционен орган няма да доведат до по-добри резултати в борбата с подкупните политици, но ще дадат на задкулисието още възможности за удари по всеки, който не приема сегашния модел на управление на България, заяви още Христо Иванов.

Той подчерта, че основният антикорупционен орган в една държава е прокуратурата, а все още се заобикаля темата за нейната реформа.

"Изграждат се едни институции, които са второ поколение "бухалки" – корупционният орган ще е засилена комисия "Златанов" (по фамилията на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси, станал известен с тефтерчето, в което се твърди, че има инструкции към него за политически атаки – бел.ред.) (…) Виждаме изграждането на този специализиран съд, който все повече прилича на извънреден (…) Тези инструменти съвсем скоро ще влязат в действие, очаквам последващи атаки срещу свободата на медиите, срещу свободната стопанска инициатива", прогнозира бившият правосъден министър.

Българската политика не произвежда идея за бъдеще, а е тъпчене във все по-корупционното настояще, обобщи той.

Измененията в НПК, с които на спецсъда се дадоха делата за корупция по високите етажи на властта според Иванов създава "ужасяващ хибрид, който може да се използва само за нов вид бухалка, но не и в борбата с корупцията". Христо Иванов даде пример с бонусите, които спецсъдиите ще получават в зависимост от резултата, което противоречи на правовата държава. Той изрази убеденост, че Конституционният съд ще отмени тези текстове.

Христо Иванов коментира и разговорите между "Да, България", ДСБ и още три партии за изграждане на "демократична алтернатива, която може да убеди българските граждани, че политическите сили, които са част от нея, могат да се конфронтират с модела на управление в момента".

На въпрос защо СДС не е сред поканените, лидерът на "Да, България" каза: "За никого не затваряме вратата, но е много важно да разбираме, че имаме конкретна политическа оферта към български граждани. С хора, които едновременно обслужват модела и започват да говорят опозиционно звучащи фрази няма да ни се получи".

Споделяне

Още от България