Христо Иванов: Българите очакват Брюксел да ги освободи от олигархията

Христо Иванов: Българите очакват Брюксел да ги освободи от олигархията

"Българските граждани очакват от Брюксел да ги освободи от олигархията. Нека да не бъркаме патриотизма със слугинажа към олигархията. Патриотично е и отговорно, когато си български министър, да направиш всичко възможно да освободиш страната от олигархията и корупцията”. Така бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира във вторник пред бТВ готовността на Европейската комисия да снеме мониторнга от Румъния и да я раздели от България, което се случва за пръв път откакто двете страни поеха по пътя към ЕС и се присъединиха към общността през 2007 г.

По-рано същия ден Христо Иванов публикува анализа си по темата.

"Това е изключителен важен сигнал и е важно в София да го разчетем правилно”, изтъкна Иванов пред бТВ. "Надявам се този сигнал да отекне достатъчно ясно в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. Той е централна фигура в тази ситуация. Борбата с корупцията по високите етажи на властта е централен прерогатив именно на държавното обвинение, а той е негов лидер”, поясни бившият правосъден министър.

Запитан при очевидната липса на мнозинство в парламента, как правителството може да направи нещо, той отговори, че то може да направи много неща - да поеме ясен ангажимент за реформа на прокуратурата.

"Не мене ми повтаряха от самото начало как не можем да направим реформа в прокуратурата - накрая се събраха 204 гласа, вярно, за нещо изгодно на главния прокурор", напомни той.

Според него, когато има национална цел и политическа воля, правителството трябва да заяви кое трябва да се случи, а който в парламента откаже да подкрепи подобна инициатива, ще си понесе политическите последици.

По думите му сигналът от ЕК не идва просто от Жан-Клод Юнкер, а от страните членки, и показва "ножицата”, откъсването между България и Румъния. Основната тема на механизма и на доверието между страните членки в ЕС е способна ли е страната да налага закона, включително като се бори с корупцията по високите етажи на властта, поясни Христо Иванов.

Според него това е областта, в която румънците имат трайни добри резултати.

Трябва да се престане с имитациите, с опита за замазване на очи, и да започнем дълбоки реформи, е мнението на бившия министър.

Във връзка с обвиненията срещу знакови политици като Цветан Цветанов и Христо Бисеров той подчерта: "С шум се повдигнаха и с абсолютна тишина се разпадаха в съдебната зала или дори преди да стигнат до нея и за това никой не пое никаква отговорност."

По думите му нито един от тези казуси не е довел до конкретна последица в рамките на прокуратурата.

"Освен повдигнатите обвинения има и множество други казуси, които стават обществено достояние, точат се с години, и много други фигури, които изглежда остават недосегаеми за закона”, напомни Христо Иванов. По тези скандални казуси и недосегаеми фигури да започне да се работи, допълни той.

Той коментира и видимия отпор на институциите да направят сериозно разследване на фактологията, изнесена в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова:"Вместо да започнеш от съдържанието и да започнеш веднага, чакаш месеци наред и се съпротивляваш по всякакъв начин. Кажете ми кой ще съдейства на такава проверка, кой ще дава данни на прокуратурата или МВР? Ние не можем да очакваме от тези хора да имат усещането, че участват в нещо реално."

Има "една каста в България и когато срещу нея се правят проверки, те са наужким. И когато това е очевидно, тези хора не носят никакви последици", допълни Христо Иванов.

"Най-накрая по тези скандални казуси и най-накрая по тези скандални фигури да започне да се работи. Нека излезем от механизма с поне с мъничко чест", призова той.

Докато не разкъсаме този модел на срастване между политическа, икономическа, медийна власт, няма да можем да се откопчим от това състояние, заключи Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?