Христо Иванов: Без съмнение Димитър Узунов от ВСС е пратил SMS-a

Ясен Тодоров цъкал интимни есемеси с жени, докато заседавал във ВСС

Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

Есемесът (препратен от премиера Бойко Борисов до Лозан Панов) без никакво съмнение за мен, е изпратен от Димитър Узунов, коментира бившият правосъден министър Христо Иванов пред БНР във вторник в коментар за последните скандали във Висшия съдебен съвет.

"По-големият проблем е, че ние имаме един оголен акт, в който премиерът препраща този SMS на председателя на ВКС в контекста на обсъждане с огромно политическо значение, включително за самия премиер, и му оказва натиск. Това е пример за една банална ситуация, в която разделението на властите не струва пукната пара в България. Този член на ВСС, който, както и да се казва, е изпратил този SMS, трябва да се отстрани оттам", каза Иванов.

Димитър Узунов е бивш шеф на районния съд в Сандански и е много близък до премиерския съветник Яне Янев, който през последните няколко дни се опитва да убеди обществото, че самият той информира Борисов за случващото се във ВСС. Янев призова преди ден хората да забравят граматиката на SMS, която показва, че съобщението е писано от човек от ВСС. В рамките на записите по аферата "Яневагейт" Владимира Янева описва Узунов като "човека на Бойко" във ВСС.

Едно официално потвърждение, че съобщението e пратено точно от Димитър Узунов би потвърдило и част от историите, които Владимира Янева разказва в рамките на "Яневагейт". Узунов е сред членовете на ВСС, които не желаят да предоставят разпечатки на изпратените от тях SMS-и в четвъртък преди обед.

Според Христо Иванов фокусът на случая с есемеса се измества от това, че изпълнителната власт си позволява "по такъв битов начин да оказва натиск върху председателя на ВКС".

"Имаме обаче един председател на ВКС, който направи нещо, което присъства във всяко едно обучение по етика и професионално поведени и трябва ясно да се подчертае. Това е, когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е този натиск да стане публичен", казва Иванов.

Той опроверга твърдението на Яне Янев, че е посъветвал Лозан Панов да покаже есемеса, изпратен от премиера Бойко Борисов.

"Очевидно е, че г-н Янев е в обичайната си роля да “хвърля димки“ в общественото пространство.

В този ВСС има хората с есемесите, но има и други хора, които показаха огромно достойнство и качества в една абсолютно неравна битка. Аз не мисля, че тези хора трябва да подават оставки". коментира Иванов идеята настоящият ВСС да бъде освободен.

Той припомни, че преди година е посочило за национален координатор за борба срещу корупцията в лицето на Меглена Кунева, но тя не е показала никаква активност по отношение на аферата "Яневагейт". Бившият министър определи аферата като "най-големия скандал със съмнения за оказване и търговия с влияние в съдебната власт".

"Вие да сте забелязали някой да се е сетил изобщо за г-жа Кунева в тази ситуация? Или пък тя да се е сетила, че има нещо общо с нея? Някъде някакъв коментар? Този съвет да се е задвижил по някакъв начин, да координира нещо?", попита Иванов.

Ясен Тодоров цъкал интимни есемеси с жени, докато заседавал във ВСС

Председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, който също е сочен за близък до Бойко Борисов, извърши чудеса от храброст във вторник, за да отклони вниманието от себе си. Той е сред членовете на съвета, които не са склонни да покажат разпечатка от мобилния си телефон.

"От този телефон водя и лични разговори"... От този телефон имам 5 изходящи съобщения и те са към жени. Част от есемесите ми са с интимно съдържание", аргументира се Тодоров, отбелязвайки, че е нормално премиерът да получава информация от заседанията на ВСС от представителя на правителството в него – правосъдния министър.

"Разделението между властите не е ограда с бодлива тел, а и взаимодействие и контрол. С членове на правителството, откакто съм във ВСС, съм комуникирал само с министрите на правосъдието", декларира шефът на Етичната комисия.

Междувременно колегата им Калин Калпакчиев коментира пред Нова телевизия, че препратеният от Борисов есемес на председателя на ВКС с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа за двете каки. Не го приехме" е "поредният казус, който илюстрира заплахата за независимостта на съдебната власт".

Според Калпакчиев въпросното съобщение има ясен подтекст – демонстрира се, че разделението между властите не функционира. По думите му предпоставките за това са и в самата съдебната система, тъй като "за да не влизаме от скандал в скандал, трябва да се каже ясно какво ни показва този случай и как да излезем от него.

"От 18 присъстващи 9 дадоха своето съгласие (да предоставят разпечатки от телефоните си – бел. ред.). Дори и това да не се случи, остават съмненията, че съдебната власт не функционира независимо. Това е проблемът, за който трябва да търсим решение. Независима съдебна власт чрез законодателни и конституционни реформи. За съжаление с последната промяна в конституцията такива не можаха да се реализират", обобщи Калин Калпакчиев.

Членовете на ВСС да докажат, че не доносничат на премиера, като покажат публично разпечатките от телефоните си, призова във вторник и представляващата съвета Соня Найденова.

"Ние не сме просто граждани, които ходят анонимно по улиците, ние сме публични личности, които дължат малко повече отчетност, когато покрай нашата дейност се завихрят такива интриги", заяви тя пред БНР, допълвайки, че "нещата остават в индивидуалното поле на всеки от членовете на ВСС – да направи това, което отговаря на собствените му разбирания за почтеност".

Според Найденова всеки от колегите ѝ в съвета "трябва да направи максималното, за да елиминира всякакви съмнения, че източникът на такова съобщение е член на ВСС. Такава комуникация, особено по време на заседание, е недопустимо да се реализира".

Найденова определи ситуацията като поредната криза, в която съветът се е оказал въвлечен. Тя не изключи варианта да има център на влияние, който взима решения, "които ВСС само трябва да официализира".

В понеделник девет от присъствалите на работното заседание на ВСС съдебни кадровици се съгласиха да бъде направена разпечатка от разговорите по мобилните им телефони от 14 януари, когато Лозан Панов получи препратеното от Борисов съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?