Христо Иванов: Борисов и Гешев си разменят подаръци и си ги слагат в чорапчето, докато спинкат

Христо Иванов: Борисов и Гешев си разменят подаръци и си ги слагат в чорапчето, докато спинкат

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев си правят подаръци един на друг. Това обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод извода на прокуратурата, че снимките и видеото от спалнята на министър-председателя не отговарят на обективната действителност. На тях се виждат пачки евро, кюлчета злато и пистолет на нощното шкафче на премиера. Прокуратурата стигна до извода, че няма никакво престъпление във връзка с тези вещи. Лансира обаче версията на един от разпитаните по прокурорската проверка свидетели, който твърдял, че всичко е нагласено, за да се злепостави Борисов.

Подаръче в чорапчето

Според Иванов с проекта си за създаването на прокурор, който да разследва главния, ГЕРБ прави услуга на Гешев. Законодателните промени предвиждат той да бъде избиран за 7-годишен мандат от Висшия съдебен съвет, в който главният има силно влияение и да се занимава само с евентуалните разследвания срещу него. Иванов обясни, че така се създава поредният търтей на висока държавна заплата.

В замяна Гешев връща услугата като отказва да образува разследване по снимките и видеото с пачките и кюлчетата, обясни политикът. Той заяви, че ще настоява всички материали по проверката да бъдат публикувани, за да стане ясно как прокуратурата е стигнала до извода, че проблем няма. Освен това ще бъде сезирана комисията LIBE в Европейския парламент, където предстои изслушване на външния и правосъдния министър Екатерина Захариева и Десислава Ахладова.

"Ние няма да позволим тези неща да бъдат заметени. Съжаляваме, че разваляме малкия семеен празник на българската мафия, на г-н Гешев и на г-н Борисов, които си разменят подаръци и си ги слагат в чорапчето докато спинкат, но за съжаление неприятното чувство, че тези тържества стават за наша сметка, остава", заяви Иванов.

Пари се намират когато се търсят

Прокурорската проверка бе образувана по подозрение, че някой незаконно е записвал и снимал Борисов. За парите и кюлчетата още в началото наблюдаващият прокурор Боряна Бецова обясни, че няма как да се направи експертиза, защото те не са налични. В крайните заключения се посочва, че нито се знае дали парите и кюлчетата са истински, нито на кого са.

Иванов обясни, че още преди месеци са публикували серийния номер на едно от кюлчетата. По него може да се провери от коя фирма е купено, защото такива търговци не са много.

При проверката си прокуратурата изобщо е пренебрегнала тезата за необяснимо забогатяване на премиера, каза още опозиционният политик.

"Ако бяха изпозвали като основание тези членове на НК, те пък биха дали основание на един друг стожер на българското правосъдие Сотир Цацаров и неговата комисия да се сезира за необяснимо богатство и да направи пълна проверка на имотното състояние на премиера и всъщност тези пари, които толкова липсват на г-жа Бецова, да се намерят. Защото те така се намират – когато се търсят", заяви Иванов.

Къде е Мата Хари

Друг основен пропуск е самоличността на дамата, наречена от премиера Мата Хари. Борисов твърди, че снимките са режисирани от негова интимна приятелка. В съобщението на прокуратурата не се споменава и дума за това.

Това може да значи, че Борисов не е казал, че познава жената. В този случай се отива в хипотезата на затаяване на истина, заяви Иванов. Ако пък прокуратурата не се е поинтересувала, това вероятно е умишлено, твърди той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?