Христо Иванов: Борисов предлага подмяна, а не промяна

Премиерът продължава да охранява бясното куче на Пеевски – Гешев

Христо Иванов: Борисов предлага подмяна, а не промяна

С речта, в която предложи избори за Велико Народно събрание и нова конституция, премиерът Бойко Борисов не прави рестарт, а участва в сценарий за циментиране на статуквото. Прилага същият ченгеджийски номер, който беше приложен на българската демокрация през 1990 г. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира в събота обявените от премиера идеи за рестарт на системата.

Вместо промяна Борисов предлага подмяна. Точно по същия начин, по който това се случи 1990 г. Той в момента предаде младите хора", каза още Иванов.

Според него една от целите е сблъсък между Обединените патриоти и ДПС и абсолютна подмяна на дневния ред.

По думите му България не се нуждае от изцяло нова конституция. Относно промените в съдебната система Христо Иванов напомни, че е предложил същата реформа през 2015 г., като министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, но ГЕРБ са се отказали от собствената си политическа програма.

"Протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор. В тези промени няма гаранция, че на Иван Гешев ще му бъде прекратен мандатът… Фактът, че се посочва прекратяване на мандата на ВСС, но за Гешев не се казва, показва, че Борисов продължава да охранява бясното куче на Делян Пеевски – Гешев", коментира Иванов.

Неговата прогноза е, че протестите ще продължат, защото всички недоволни виждат опита за подмяна на дневния ред.

Също пред бТВ вицепримиерът Томислав Дончев заяви по адрес на Иванов, че той е прав в редица негови твърдения, но се фиксира върху персони, а в демокрацията най-важни са правилата, по които функционира една система. Относно реформата в съдебната система и отхвърлените предложения на Иванов от времето, когато беше правосъден министър, Дончев посочи, че тогава не е имало парламентарна подкрепа от останалите партии.   

"Този ход, който предприе Борисов, е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС. Последните 24 часа единствено мълчи ДПС, защото идеята и тяхна. И Борисов на практика е говорител на това задкулисие, което управлява", коментира по-късно Христо Иванов на брифинг на ръководството на "Демократична България". Според формацията няма никакъв смисъл от свикването на Велико народно събрание и това е само маневра на управляващите за запазване на властта. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов призова протестиращите да не се поддават на тези предложения, защото това е с цел да се спечели време.

Христо Иванов допълни, че не е необходима нова Конституция, за да се приемат по-голямата част от предложенията на премиера. Той допълни, че това, което се предлага, е лош препис на вече предложени неща от "Демократична България".

 "Фундаменталният си трик те го извадиха от торбата с лъжите, за да спечелят време и да се опитат да прокарат нови разделения сред хората, които се обединиха около две ясни искания - рестарт на демокрацията, само че рестартът на демокрацията не се прави с нова Конституция, а в една демокрация се прави с избори", заяви Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?