Христо Иванов: "Да, България" е жизнен проект – не ни достигна само време

Формацията призова Борисов да не става премиер и парламентът на Пеевски да има кратък живот

Христо Иванов: "Да, България" е жизнен проект – не ни достигна само време

Христо Иванов определи изборния резултат от 2.88% на оглавяваната от него коалиция "Движение Да, България" като успех и потвърди, че остава ангажиран с проекта, който според него е бъдещето на българската политическа система. Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не става премиер, защото е вреден за българската демокрация, а новоизбраното Народно събрание окачестви като представляващо единствено Пеевски.

Иванов, който бе правосъден министър в кабинета "Борисов-2", представи на пресконференция във вторник анализа на партията си за изборите, който до голяма степен адресира болния за десните избиратели въпрос за поредното разединение на десницата, в резултат на което те остават непредставени в новия парламент. Трите новосформирани коалиции – "Реформаторски блок-Глас народен", "Да, България" и "Нова Република" си поделиха по около 3% и остават не само без депутати, но и без субсидии.

Христо Иванов заяви, че това, което се е случило, е "плащане на цената за коалиционния модел на Реформаторския блок". Той смята, че "Да, България" е жизненият проект, но ключовият ресурс, който не им достигнал, е време.

Иванов потвърди, че няма да подава оставка като лидер на партията. Преди ден председателят на ДСБ и "Нова Република" Радан Кънев обяви оставката си и от двата поста заради изборната загуба.

Вот на доверие от висшия партиен орган

Лидерът на "Да, България" каза, че той и ръководството на партията му ще поискат вот на доверие от висшия партиен орган - националната конференция, която ще бъде свикана. През февруари, когато партията му отказа коалиция с "Нова Република", той заяви пред БНТ: "Да, България" ще влезе в следващия парламент, аз смятам това да се случи и съм поел отговорността". Макар че това не се случи, Христо Иванов и партийното ръководство се очаква да получат безапелационен вот на доверие – ако се съди по мненията на представителите на партията в социалните мрежи, новоучредената формация е постигнала изключителен успех и такъв политически феномен досега не е имало.

"Смятаме, че този резултат е важен с това, че показва, че това, което започнахме с "Да, България" е жизнено, припознава се от избирателите, и има реална перспектива да се превърне в реална алтернатива на мафиотския модел на управление в България", каза Христо Иванов.

Той изтъкна, че без съдебна регистрация, без субсидия и подложени на медийни атаки, коалицията между "Да, България", "Зелените" и ДЕОС е успяла да привлече над 100 000 гласа, което е голям успех.

На въпрос дали ще последва примера на Радан Кънев да подаде оставка, Иванов каза: "Дал съм достатъчно доказателства, че когато се изчерпа възможността да свърша някаква работа, не оставам нито секунда повече на една длъжност".

20% от вота за "Да, България" е на негласували досега

От формацията представиха анализ на структурата на подадените за тях гласове. "Първо – под една трета от нашите гласоподаватели са гласували на предходните избори за Трайчо Трайков или за Реформаторския блок. Опорката, че ние сме бракониерствали за гласове из нечий двор, абсолютно не издържа", каза Иванов в отговор на обвиненията, че е разбил десницата.

Според данните "Да, България" е привлякла вот от 20 на сто от ГЕРБ, имало и съществен вот от други партии. Както обяви Христо Иванов, партията е привлякла и около 20 на сто от хора, които не са гласували.

Доводът, че "Да, България" е привлекателен център за негласуващи или аполитични млади хора, които не биха приели коалиция с политици и партии от бившия РБ, бе изтъкван като основен за отказа от такъв съюз.

"Над 60 на сто са между 18 и 40 години, над 70 на сто са с висше образование. Като добавите и гласовете от чужбина, "Да, България" е бъдещето на българската политическа система. Тези хора, които гласуват за нас, водят общественото мнение след себе си", убеден е Христо Иванов.

Той изтъкна, че само 46 на сто от избирателите им са от София: "За нула време "Да, България" показа, че не е само софийски феномен и се превръща в национална партия". По думите му там, където формацията е провела срещи преди вота, посланията ѝ са разбрани. "Това важи както за България, така и за чужбина. Това разрушава опорката, че ние сме един елитарен, софийски файтон хора", каза Иванов.

"Ключовият ресурс, който не ни достигна, беше време", изтъкна той.

"Ще търсим подкрепа и на останалите граждани от демократичната общност"

"Разглеждаме потенциала си като ангажимент и огромна отговорност", допълни Иванов, според когото партията ще продължи да работи по същия начин, защото кампанията за тях все още не била приключила.

"Ще търсим подкрепата и на останалите граждани от демократичната общност, съзнаваме своята отговорност спрямо тях. Ще търсим спечелване на тяхното доверие и ще търсим начини да излекуваме разделенията, които съществуват. Ще го правим с необходимото смирение, с необходимата оценка и ценене на усилията на предишните поколения, които са работили в тази общност", каза Иванов.

"Да, България" и "приятелският огън"

Без да назовава партии или конкретни политици, той отговори на критиките срещу "Да, България". "Ние успяхме да наложим дух на отказ в тази кампания да се влиза в приятелски огън и да отвръщаме на приятелския огън, защото такъв имаше".

"Понеже се задават въпроси "какво щеше да бъде, ако". Аз искам да попитам "А какво щеше да бъде, ако този приятелски огън го нямаше", "какво щеше да бъде, ако тази огромна енергия, която беше насочена срещу нас, беше насочена в позитивна кампания".

След което Христо Иванов декларира: "Ние не изгорихме нито един мост, ще ползваме тези мостове много активно".

Коалиция на необременените от участие във властта и конюнктурни коалирания

Той благодари на коалиционните си партньори от ДЕОС и Зелените, които им "подали ръка в труден момент".

"Направихме коалиция с политическите сили, които не са обременени от участие във властта и конюнктурни коалирания и това сработи. Имаше дълбока каузална основна – били сме заедно в общи каузи", каза бившият правосъден министър.

"За нас това е много важно – общите каузи, това за нас е важно за да изградим голямо демократично пространство, защото то не включва само десните – това е много важно да се чуе", продължи той.

От "Да, България" ансонсираха и предстоящи срещи с с общности, с професионални общности и различни гилдии. Ние осъзнаваме отговорността да бъдем инструмент на тези хора, твърдят от партията.

Цената на коалиционния модел на РБ

Иванов представи и анализа на партията за ситуацията в страната след изборите. По думите му това, което се е случило в дясното пространство е "плащане на цената за коалиционния модел на Реформаторския блок".

"Трябва да си даваме ясна сметка, че това е сметка от 2014 година. РБ възникна като резултат от вълната на най-голямо гражданско пробуждане от десетилетия. РБ не успя да обедини тази вълна и пребиваваше в опити да я премълчава, игнорира, а напоследък и да я отрича. РБ се превърна в нарицателно за неуспешен модел на коалиране. Не всяко коалиране отваря нови електорални нисши. РБ е пример за това", каза Иванов.

"Коалиция на желаещите да влязат в джоба на Борисов"

"Когато правиш коалиция на желаещите да влязат в джоба на Бойко Борисов като един Гъливер – това може да е добра тактика за влизане в Народното събрание, но не е добра тактика за изграждане на стабилна гражданска общност", убеден е Христо Иванов.

Според него същият негативен опит се вижда и в ляво с коалицията между АБВ и Движение 21: "Те взеха по-малко като коалиция отколкото по отделно. В политиката две плюс две не е четири от гледна точка на гласове, равно е на четири само от гледна точка на мераклиите да влязат в листите".

44-то Народно събрание е само Пеевски – "последна цедка на статуквото"

От "Да, България" настояват 44-я парламент да има кратък живот, а Бойко Борисов да не става министър-председател.

"Парламентът е последна цедка на статуквото В него няма друг освен Пеевски. Той е единствено Пеевски", каза Иванов. И обясни, че до изборите се е стигнало, защото Бойко Борисов се е усетил, че започва преструктуриране на политическото поле. "Той успя, но това е тактическа победа, за която България и демокрацията ще платят висока цена. Нашият призив към Борисов е да не става премиер. Вие сте доказал, че сте вреден за демокрацията, не можете да проведете реформи", обърна се Иванов към лидера на ГЕРБ.

След което обясни какво трябва да се случи в близко бъдеще, според партията му.

"Този парламент трябва да има кратък живот. Единственото, което трябва да направи, е да отговори на желанието на гражданите за промяна на избирателната система. И после да се разпусне", казаха от формацията.

Според тях обаче не трябва да се подкрепят буквално въпросите от референдума. "Подкрепяме духа и исканията за повече отговорност в политиката, за повече мажоритарност, но това не означава, че трябва да се следва буквално. Това е както да си поставен между избора Борисов или Корнелия Нинова - хората не гласуваха за Борисов, хората се уплашиха от Нинова. По същия начин поставен избора между една отвратителна политическа система и едни зле скроени въпроси за референдум", каза Иванов.

Накрая лидерът на "Да, България" заяви, че партията ще разчита отново на дарителите си за финансиране, а и на Делян Пеевски, "защото ще водим много дела" срещу фирмите на депутата от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017