Христо Иванов: "Да, България" има различни сценарии как да е полезна

За три седмици от създаването си формацията събра над 50 хил. лв. дарения и над 13 хил. последователи в социалните мрежи

Христо Иванов на срещата с българите в чужбина

“Започваме на чисто. Непосредствената ни цел е да изградим “Да, България” като самостоятелна организация с ясна своя биография, която по никакъв начин не възниква да подпре нечии други политически амбиции или да бъде пришита към някого. Естествено, след като това стане, ще работим за изграждане на широка мрежа от подкрепа, за постигане на нашите цели. Колкото и доверие или недоверие да получим, за всеки един сценарий имаме план как да бъдем полезни", заяви бившият правосъден министър Христо Иванов, инициатор на движение "Да, България".

Това коментира той на среща с над 300 българи в чужбина в четвъртък вечерта в София, запитан за евентуални коалиции за явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на бъдещата партия, която ще се учреди на 7 януари. В дискусията в литературен клуб "Перото" се включиха българи ва средна възраст между 35 и 40 години, работещи и живеещи в Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Ирландия, Белгия, Холандия, Швейцария, Азербайджан, Баку, Унгария, Канада и др. Целта бе да се обсъдят важни теми за българските общности зад граница – възможностите за бизнес в България, езиково обучение за най-малките, привличане на висококвалифицирани учени и професионалисти, които реално да влияят на средата, като повишат нейната конкурентоспособност и други.

Разговорът бе гледан онлайн от над 10 хил. души и стана ясно, че проектът на Иванов е събрал за три седмици от обявяването си над 50 хил. лв. парични дарения, над 13 хиляди последователи в социалните мрежи и над 3 хил. регистрирани на сайта на движението съмишленици.

На въпрос за това как "Да, България" ще превърне каузата на правосъдието в кауза на  обикновения българин от страната и как ще избяга от елитарния си фасон, Христо Иванов отговори, че "може би разликите помежду ни не са толкова големи, колкото ни карат да вярваме".

По думите му, най-ценното, което е научил като министър на правосъдието е, че структурата на българската олигархия съвсем не е здрава. “Единственото, което я крепи, е нейната безалтернативност, затова аз вярвам, че тя ще се срине при един по-непримирим натиск, какъвто планираме да окажем”, посочи той..

По думите му, е невероятно колко много енергия е отключил проектът му. "Вярвам, че човешкият капитал е най-големият потенциал на България и след срещата съм още по-уверен в това.“, каза Христо Иванов.

"Подкрепата, която получаваме, ни дава страшно много кураж и се надяваме това да ни сплотява още повече", допълни бившата тенисистка Мануела Малеева, която също е част от "Да, България".

"За да се върна тук, трябва да имам сигурност, а такава нямам. Държавата трябва да има политика за помисли как може да се превърне в сигурно място за живот на своите хора. Това е шанс за България да привлече обратно кадри, които вече са напуснали страната", каза по време на дискусията живеещата в Ирландия Мария Иванчева, изследовател на висшето образование там.

Мирослав Тодоров, преподавател по американска история в Мюнхен, допълни, че "личностите са движещ фактор в едно общество". "Идеите, които застъпвате, са застъпвани и досега. Това, което ни води тук, мен и моите 10 приятели българи от Мюнхен, са личностите на "Да, България", допълни той.

Христо Иванов заяви, че това е една от първите срещи с хората на България и очаква инициативата да идва и от местните хора, които имат интерес за срещи, на които "Да, България" ще откликне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?