Христо Иванов "дебаркира" край сарая на Доган, анонимни гардове го изблъскаха (видео)

Анонимни охранители не допуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на брега край морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той пристигна там по море заедно с общинския съветник от Бургас Димитър Найденов и активиста на партията Иво Мирчев. Опитът им да стъпят на каменистата крайбрежна ивица, която е публична държавна собственост и следователно – достъпна за всички граждани, бе осуетен от няколко млади мъже с препасани чанти диагоналки, които изблъскаха Иванов в морето.

Целият екшън бе излъчван на живо във фейсбук.

Както се вижда от кадрите, брегът край морското имение на Доган се охранява като непристъпна крепост. Анонимни гардове със самочувствието на върховна държавна власт зорко бдят за всеки неканен. Блъскат и заплашват с мотива, че имотът е частна собственост, макар че прилежащата брегова ивица не е.

Иванов и спътниците му стигнаха до местността "Росенец" с лодка. Това е единственият начин човек да се добере до сарая. Всички сухоземни пътища са затворени с бариери и се охраняват.

Пристигналите бяха посрещнати от охранител с тъмни очила и пистолет, който веднага направи опит да ги върне обратно в морето. След като сам не успя, повика подкрепления – мускулести момчета с чанти диагоналки. Един от тях заплаши, че ще спука лодката на Иванов. Накрая гардовете чевръсто го избутаха в морето.

Иванов обяви, че случващото се е илюстрация за "сарайския плен на българската държавност".

От НСО ли сте?

Охранителите запазиха пълната си анонимност въпреки настояванията на Иванов и Мирчев да се легитимират и да обяснят на какво основание ги гонят, след като имотът е публична държавна собственост.

Доган от години има охрана от НСО неотлъчно до него. На въпрос на Mediapool дали хората, заснети във видеото, са техни служители, от службата не отговориха. Изпратиха следното заявление:

"В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние".

Поне един от гардовете, заснет във видеото с Христо Иванов, може да бъде разпознат на множество снимки редом до Доган в ролята на негов охранител. Обикновено е облечен в костюм, а не в жълта тениска. Почетният председател на ДПС от години не се появява публично, освен на избори. Последните кадри с него са от европейските избори миналата пролет. До Доган върви и мъж, който силно прилича на този с жълтата тениска и слънчевите очила.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_f1e9beaaa7ba075c72b126575f97d9dc.jpg

Има известна прилика и между мъжа, който заплашваше Иванов и Мирчев, че ще им спука лодката, и друг охранител на Доган. Кадърът отново е от миналата година. Възможно е оттогава досега държавните гардове да са минали на частна служба към Доган, но НСО отказва разяснения. Служителят за връзки с обществеността твърди, че не разпознава никого от мъжете, охраняващи резиденцията и изблъскали политиците от ДБ.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_4eb6b1bca1bc1868c346fa2e4ab429bd.jpg

Срам ме е, че ви карат да участвате

Иванов и Мирчев носеха със себе си българското знаме, което символично успяха да забият на брега. След няколко минути то падна. След молба на Иванов един от охранителите все пак го изправи.

"Срам ме е, че ви карат да участвате в това беззаконие, не знам как се чувствате в момента, но не искам да съм на ваше място", заяви Иванов, който дори и до кръста в морето, продължи без притеснение акцията си по разобличаване на беззаконието.

"Лидерите ще отрекат това нещо, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това", каза още Христо Иванов.

По-късно пред "Дневник" Борисов отрече да е посещавал именията на Доган, да е говорил с него, както и да е обсъждал коалиция между ГЕРБ и ДПС.

"Искаме да попитаме българските власти дали ще продължат да си затварят очите. Искаме да попитаме президента защо НСО продължава да е тук и отказва да се легитимира, защото те знаят, че нямат обяснение какво правят тук", заяви Христо Иванов.

Двамата с Мирчев бяха избутани във водата и там дочакаха идването на полицията от Бургас. Униформените първо взеха техните лични карти, а след дълги разправии и увещания се съгласиха да поискат документите и охранителите.

Малко по-късно Мирчев и Иванов отидоха в полицията в Бургас и подадоха жалби.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_b07bc4c642cc428b690943a4cf602115.jpg

"Летните сараи"

Т. нар. морски сарай на Доган край Росенец винаги е бил със статут на държава в държавата. За това неведнъж е писал сайтът "Биволъ", други медии също са се опитвали да се доберат дотам или да изтръгнат обяснения от властите кое налага този специален статут на обекта.
Имотът е собственост на компанията "Хермес Солар", която се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Луксозното имение се ползва от активисти на ДПС.

Имотът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас" купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС.

Впоследствие пенсионните фондове на "Лукойл" продават близо 320 декара на руската фирма "Стрейтлайн", зад която стои кипърската офшорка "Трокси Трейдинг" (Troxy Trading). Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – "Еф Си Ем Груп Холдинг" (FCM Group Holdimg).

Към момента на продажбата зад "Стрейтлайн" стои адвокат Александър Величков, който е шеф на правната дирекция на "Лукойл България" и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество "Лукойл Гарант-България" АД и Доброволен пенсионен фонд "Лукойл Гарант-България", които продават земите. В същото време Величков представлява "Трокси Трейдинг", която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица.

Накрая теренът се озовава в ръцете на "Хермес Солар", която пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като "лоши кредити" без достатъчни обезпечения, пише "Биволъ".

И двата кредита на "Хермес Солар"са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%. С тези пари две години по-късно сараят е довършен.
Преди седмица "Демократична България" сезираха кмета на Бургас Димитър Николов и обжалваха решение на местния общински съвет, с което и пътят до имота бе даден на фирмата, построила "летния сарай" на Доган.

През април кметът Николов предложи общинският съвет да включи като извънредна точка в дневния ред промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в парк "Росенец", с който пътят се деактува от общинска в частна собственост и под формата на замяна се дава на "Хермес Солар" - близкото до Доган дружество, собственик на резиденцията, а отскоро и концесионер на плажа до нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България