Христо Иванов: Докато Борисов обслужва "Руски поток", интерконекторът с Гърция си стои на трупчета

Христо Иванов: Докато Борисов обслужва "Руски поток", интерконекторът с Гърция си стои на трупчета

"Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета", заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, който направи изявление от разкаляното поле на мястото на строежа край Кърджали на газовия интерконектор с Гърция.

Иванов направи паралел между строящата се от 2009 г. междусистемна газова връзка с Гърция и скоростното изграждане на българската част от газопровода "Турски поток".

Както е известно, изграждането на газовата връзка с Гърция е сред приоритетните на ЕС проекти, силно подкрепян и от САЩ, тъй като ще намали зависимостта на България и региона от руски газ. Плановете са през тази връзка страната ни да получава втечнен газ от различни източници. В този смисъл тръбата е конкурентна на руския проект "Турски поток", който снабдява с руски газ Турция, а след като е готово трасето през България ("Балкански поток"), суровината ще достига Сърбия (от 30 декември т.г.) и Централна Европа.

"Много интересно е да се направи сравнение между двете тръби", каза Христо Иванов и разясни:". Тази, коятосе строи от 11 години и тепърва ѝ предстои да прекоси неясно защо дъното на яз. "Студен кладенец", макар че от нея критично зависи диверсификацията на източниците, а не просто на трасетата, и онази тръба -Руски поток, която беше изградена с денонощно усилие, на която Бойко Борисов заложи едва ли не целия си капитал и остана с цената на всичко на власт, за да може да завърши своя ангажимент към Путин и Ердоган и която, когато бъде открита, Борисов ще се опита да покрие новината с това, че България е започнала да получава азерски газ и от 1 януари всъщност енергийната диверсификация била реалност".

Той попита колко азерски газ ще преминава през реверсивната връзка и посочи, че именно от нея зависи България да има енергиен суверенитет.

Христо Иванов прогнозира, че ще бъдат необходими години, за да бъде завършено трасето на интерконектора с Гърция. В същото време българската част на "Турски поток" е готова.

"Това е поредната огромна лъжа на Бойко Борисов - този човек, който се превърна в синоним на лъжата в българската политика, който жонглира с всякакви полуистини и манипулации, за да прикрие факта, чеБългария е на колене пред Путин и Ердоган и чесе случва това, което е от интерес на Кремъл, а не това, което е от интерес на България. Така ще бъде, докато имаме това управление, което заради своята корумпираност и прогнилост отдавна е продало българския национален интерес на който има желание да го купи", обобщи съпредседателят на "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?