Христо Иванов: ДПС вече не може да определя царете на задкулисието

Невъзможно е да говорим за "Борисов 4", обяви Манолова

Христо Иванов: ДПС вече не може да определя царете на задкулисието

"Рано е да се правят окончателни анализи, но трудно започва да се очертава една нова по-добра България, в която Бойко Борисов може да продължи с корупционния си ресурс да печели избори, но ще загуби властта си. Българите могат да се освободят от страха от машината". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира в неделя вечерта пред пред бТВ резултатите от изборния ден, които отреждат изключително близки позиция на дясната коалиция и на Движението за права и свободи.

"Това е широка България, в която има българи, които се редят на трогателни опашки по цял свят. БСП губи централно място. ДПС вече не може да определя царете на задкулисието", заяви още той. "В център дясно в наше лице има политическа сила и независимо дали ще надскочим ДПС, но им дишаме във врата, можем да се докажем като политическа сила", допълни Иванов.

По думите му дадените от "Демократична България" заявки трябва да се превърнат от добре ориентирани политики.

"Правителството не е самоцел. И излизането на демокрацията от склерозата минава през няколко избора и сложно разчупване на циментирани реалности. БСП, ДПС – това са елементи на пейзажа, които трудно започваме да ги разчупваме и да корозират", заяви още Иванов

"Преди да се говори за коалиция, трябва да се види колко сме влезли в парламента и колко тежим и колко от нас ще гласуваме против мандата на Бойко Борисов. Едва можем да говорим, разговорите за коалиции са техника. Преди да говорим за форматите са целите", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Попитан дали "Демократична България" е готова на компромис да обсъдят заедно с "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън" и БСП общо правителство, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че "изобщо не са готови да влязат в такъв разговор".  

Малнолова: Невъзможно е да говорим за "Борисов 4"

"Досегашната извънпарламентарна опозиция е първа политическа сила и е невъзможно да говорим за "Борисов 4". Суверенът беше ясен и каза своята тежка дума – формациите от протеста победиха Борисов. Партиите от статуквото няма да могат да направят ново правителство", каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" пред медиите.

"Гражданите ще са добре представени в следващия парламент. Наши естествени партньори са Слави Трифонов и Демократична България. Ние не сме конкуренти с тях, ние сме партньори. Ясно сме заявили, че по никакъв начин и под никаква форма няма да участваме в разговори с ГЕРБ, ДПС и патериците им. Всичко, което ще се случва в парламента, ще е публично и прозрачно за българския народ", добави тя.

"Надяваме се народът да е в Народното събрание, а не пред стените му. Протестът май приключи, защото времето на ББ приключи", коментира Арман Бабикян от "Изправи се? Мутри вън".

Това че Бойко Борисов си отиде не е повод за всенародни празненства, Важното е, че събудихме гражданите и те знаят, че трябва да са с единия крак на площада", допълни Николай Хаджигенов от коалицията с Мая Манолова.

Протестният вот е първа политическа сила, заяви на свой ред Манолова пред БНТ в края на изборния ден.

ГЕРБ загуби тези избори, подчерта тя. Трябва да изчакаме окончателните резултати, за да видим дали една от патериците на ГЕРБ ще влезе в парламента, допълни тя.

В бъдещия парламент от коалицията няма да търсят общи действия с ГЕРБ и ДПС. "Демократична България" и "Има такъв народ" не са наши конкуренти, ние сме партньори, посочи Манолова. Голямата битка беше срещу партиите на статуквото, каза още тя.

Тепърва започва трудното, смята и Хаджигенов.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021