Христо Иванов: Единственият "естествен партньор" на Борисов е Пеевски

Христо Иванов: Единственият "естествен партньор" на Борисов е Пеевски

Единственият "естествен партньор" на премиера Бойко Борисов е медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Да, България" Христо Иванов, бивш правосъден министър в кабинета "Борисов 2", по повод изявлението на министър-председателя пред Европарламента в сряда, че "тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на три партии и не можаха да влязат в парламента само преди шест месеца, те са нашият най-естествен партньор".

В същото време парламентарната група на ГЕРБ подкрепи поредния законопроект на Пеевски и Йордан Цонев, представян от ДПС като превенция срещу вторичното разграбване на КТБ.

"Нека сме наясно: Борисов има един единствен "естествен партньор" и "приятел" и това е Пеевски. Те са неразличими и неразделими – в политически, бизнес, и биографичeн план.
Имаме управление, което пропилява най-доброто време за реформи от 2009 г. насам. Няма нито визия, нито воля да реши нито един дългосрочен проблем на страната", реагира Иванов в социалната мрежа.

"Тандемът Борисов-Пеевски ежедневно поругава основни граждански свободи и демократични институции. Не само няма реформа на съдебната власт, но и изграждат паралелни и още по-репресивни структури. Не само няма реформа на прокуратурата, но в момента пазарят следващия Цацаров. Не само няма оздравяване на банковия сектор и независимостта на БНБ, за да влезем в Еврозоната и Европейския банков съюз, но Централната банка е в очевидна зависимост и се създадават нови и нови КТБ-та. Не само не търпят свободни медии, но превърнаха обществената БНТ в Канал 3. Не само не създават среда за привличане на инвестиции, но правото на собственост става все по-несигурно. Не само няма изчистване на енергетиката и отказ от Гоцевия голям шлем, но ни накисват във все по-голяма зависимост от Путин", добави още лидерът на "Да, България".

По думите му "целувките на Юнкер никога няма да заместят нужните реформи", а без реформи България никога няма да бъде уважавана, "защото всички знаят колко е корумпирана".

"България няма да бъде приета в Шенген или да стане реална част от бъдещата обща Европейска сигурност, защото ни нямат доверие; България никога няма да бъде реален лидер на Балканите, защото не само, че не може да бъде пример за подражание, а продължава да бъде най-яркото напомняне, че в ЕС не бива да се приемат корумпирани и зависими държави", посочи още Иванов.

Като основна цел на партията си той заявява "истински реформи, възраждане на българската държавност и демокрация и устойчиво икономическо развитие".

"Като първа стъпка това изисква тандемът Борисов-Пеевски да слезе от политическата сцена, за да можем изобщо да почнем разговор за реални реформи. За никакви партньорства без изпълнението на това условие не може да става дума", казва още Христо Иванов.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?