Христо Иванов: ЕК не може да разбие "прокорупционния консенсус" у нас

Радикалната реформа започва с главния прокурор, който да знае, че някой му диша във врата

Христо Иванов: ЕК не може да разбие "прокорупционния консенсус" у нас

Българските политически сили са в прокорупционен консенсус и експертите на Европейската комисия не могат да ни помогнат с това. Така председателят на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов коментира мониторинговия доклад на Европейската комисия, представен в сряда. Докладът обобщава напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешните работи за последните 10 години и констатира, че корупцията все така си остава нерешен проблем. Критики са отправени към прокуратурата, ВСС и други институции. За първи път такъв документ се отбелязва и влошената медийна среда у нас като фактор за блокиране на реформите.

"Този доклад показва едно десетгодишно циклене и игри на дребно за залъгване на Европейската комисия. Особено техническият доклад в това отношение е едно доста мрачно и депресиращо четиво", коментира Христо Иванов.

"Това, което лъсва, е една картина на траен политически консенсус проблемът с корупцията по високите етажи на властта да не бъде решен. Това за мен е доклад, който за пореден път доказва, че европейският мониторинг е отвъд нивата на своята ефективност. Брюксел, ЕК и техните експерти не могат да ни решат проблема с това, че в България между политическата класа има прокорупционен консенсус и желание той да бъде съхранен. Това е доклад, писан с огромно старание с цел да разсее всякакви съмнения в България, че може да има скорошно прекратяване на механизма или че някои от показателите могат да отпаднат. Докладът много спокойно обяснява, че това е проява на доста голяма некомпетентност и липса на политически реализъм", посочи той.

Иванов заяви, че "Да, България" има за цел да създаде алтернатива именно на това прокорупционно мнозинство, което е на власт в момента. И припомни, че нито една политическа сила или институция не е взела отношение към предишния доклад на ЕК, чийто изводи се цитират и в сегашния.

"Ние се нуждаем от една радикална реформа, започвайки с главния прокурор, който да бъде поставен в една демократична отчетност за действието и бездействието си", обясни той. "Главният прокурор трябва да заживее с чувството, че някой му диша във врата, и това да е българският парламент", допълни Иванов.

Той очерта намеренията на "Да, България" в тази посока. Според него реформирането на държавното обвинение трябва да се случи в рамките на следващия парламент. Партията ще настоява за създаване на комисия за парламентарен контрол върху прокуратурата, което е изрична препоръка от доклада на ЕК. "Освен това ще работим тази комисия да не бъде поредният сговор на словесни вентилатори, които нищо не правят, а да осъществява реален контрол върху главния прокурор, който да живее със сериозното чувство, че някой му диша във врата и този някой е българският парламент", каза бившият правосъден министър.

Той добави, че изключително важни са хората, които ще влязат в следващия състав на Висшия съдебен съвет, тъй като от тях ще зависи обликът на съдебната система в следващите пет години, а това очевидно не е приоритет на системните партии. По думите му "в Брюксел си дават сметка, че ако трябва да чакат още пет години за реформи, това граничи с абсурд".

Лидерът на "Да, България" наблегна на факта, че докладът от европейската проверка на прокуратурата е бил заметен от политическите сили. "Нито една институция извън прокуратурата, даже ВСС, не взе отношение по този доклад. И не случайно – в този доклад се казват неща, които са крайно нелицеприятни за нашия политически естаблишмънт", коментира той.

В действителност единствената реакция бе от прокуратурата, която констатира, че препоръките се отнасят до други институции, но не и до нея. На свое заседание пък Висшият съдебен съвет не само отказа да се занимава с анализа на европейските прокурори, но и реши в ЕК да бъде изпратен член на ВСС, който да лобира за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, припомни Иванов. Самият доклад пък съдържаше смразяващата констатация, че 2/3 от съмнителните финансови транзакции в България са на политически значими лица, но въпреки това прокуратурата не е започнала разследване.

По повод констатацията в доклада, че българската медийна среда често е характеризирана с ниско ниво на зависимост, което има негативно влияние върху публичния дебат за реформи, Иванов изтъкна, че състоянието на медиите у нас е една от основните причини за провал на съдебната реформа.

От движението "Да, България" разказаха как са получили оферта от една регионална медия за т.нар. "адверториал", която отказали. След седмица въпросната медия започнала да пише материали "с кафяви окраски" срещу тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?