Христо Иванов: ЕК ще отрази в доклада липсата на реакции по "Яневагейт"

Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

Това, което наистина би се отразило на доклада на Европейската комисия покрай записите на разговори на съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, е липсата на реакции от българските власти, коментира правосъдният министър Христо Иванов в четвъртък от Брюксел.

"Това, което ЕК винаги е очаквала, е когато има такива твърдения, да има обективно и убедително разследване, което да даде отговор. Ако има проблем, да бъде изваден и решен, а ако няма - чудесно, това ще бъде много добра защита и за хората, които са въвлечени в този безспорно неприятен скандал. Той е неприятен не просто заради съмненията, които повдига, а и заради целия начин, по който се разгръща в общественото пространство", каза Иванов, цитиран от БТА.

По думите му фокусът трябва да бъде върху адекватната, решителна институционална реакция, която да се съсредоточи върху проверка на фактите. "Ако шумът в опит да се подмени темата успее, това ще окаже влияние на доклада по механизма за сътрудничество и проверка", обясни той.

Министърът коментира и темата за конституционните промени. Според него спорът е съсредоточен върху правомощията на прокуратурата и нейното положение в рамките на съдебната власт.

"От една страна има предложения за различни възможности за въвеждането на повече демократична отчетност на прокуратурата. От друга страна има много видима боязън и нежелание от страна на много хора, в парламента включително, изобщо да се коментира тази тема", каза Иванов.

Между първо и второ четене Реформаторският блок внесе множество предложения за разчупва на сегашния тоталитарен модел на българската прокуратура. Проблемът идва не толкова от конституцията, където е записано само, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Пълната власт на главният прокурор е записана в Закона за съдебната власт, който постановява, че: "Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор".

Предложенията са още в конституцията да се запише съществуването на независима прокуратура по румънски модел, процедура за отстраняване на главния прокурор и възможност за ограничен парламентарен контрол върху неговата дейност.

Правосъдният министър коментира още, че отхвърленият през септември антикорупционен закон също има огромно значение за постепенното налагане на много по-твърда хигиена на отношенията по високите етажи на властта.

Попитан как гледа на призивите за неговата оставка, Иванов отговори: "Спокойно, с равнодушие". "Малко се износват тези неща от моя гледна точка, но решението е на премиера", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?