Христо Иванов: Готвим искане за анкетна комисия за "Росенец"

Според съпредседателя на ДБ новият парламент трудно ще излъчи управление

Христо Иванов

"Няма никаква форма на координиране между нас с ДПС и никога не е имало. Готвим искане за анкетна комисия за "Росенец", защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, свързани със сарая, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение".

Това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред Българското национално радио, след като в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини "Демократична България" и ДПС в съглашателство и координация на летните протести.

"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание", заяви Иванов във връзка с внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

По думите на съпредседателя на "Демократична България" около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната".

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна... Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа", заяви още Христо Иванов.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление.

"Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна", подчерта Иванов и отново бе категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

"Страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява", посочи Иванов и коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?