Христо Иванов: Идеята за надзорник на главния прокурор е "законодателен Мики Маус"

Обвинител №1 трябва да бъде отстраняван от длъжност, докато трае разследването

Христо Иванов

Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор, е поредният "законодателен Мики Маус", от който няма да има никакъв ефект. Тази теза разви в интервю за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му подобен надзорник за целия си 7-годишен мандат би се занимавал най-много с 4-5 случая на злоупотреби от страна на главния прокурор, което е излишно разхищение на пари. Освен това въпросният надход няма да има на разположение държавния апарат, който трябва да провежда на практика мащабните разследвания срещу дейността на главния прокурор. Според Иванов в предложението на ГЕРБ липсва много съществен елемент – докато трае разследването, главният прокурор да бъде отстраняван от длъжност, защото в противен случай би могъл да влияе върху осуетяването на въпросното разследване.

Според Иванов друг проблем е, че въпросният "втори" главен прокурор ще бъде избиран от Висшия съдебен съвет, тоест от същите хора, които избират и основния главен прокурор. Иванов заяви, че ВСС е "мажоретен състав, който обслужва главния прокурор" и по структурни причини не може да избере прокурор с достатъчна независимост и характер, който да тръгне срещу главния прокурор.

Иванов припомни как са били "замитани под килима" корупционни афери като т.нар. "ЦУМ гейт", "Двете каки", "Петьо - еврото".

"По същия начин стоят и нещата с т.нар. следователи. 400 души, които вземат магистратски заплати, без да вършат работа. Ние плащаме това, за да се поддържат имитации на действия. България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС, но повече и от всички страни в бившия Съветски съюз", посочи бившият правосъден министър.

Във връзка с пандемията и овладяването ѝ Иванов подчерта, че справянето ще дойде от страна на ЕС, а не от правителството в България.

"На сметката на нашето правителство ще бъдат записани нивата на високата смъртност от коронавируса. България можеше да избегне това, но не го направи заради престъпната безотговорност и беззаконие, което цари в страната".

Според съпредседателя на "Демократична България" обществото е загубило окончателно доверието в правителството на Бойко Борисов.

"Това най-тежко ще си проличи, когато трябва да се изправи пред обществото и да го убеди, че трябва масово да се ваксинираме, а това трябва да го направим, за да си спестим трета вълна на кризата", каза Иванов.

Той изказа опасение, че президентът Румен Радев не е бил подготвен, когато е посочил датата 28 март като най-възможна за провеждане на парламентарните избори.

"Радев трябва да поеме своята отговорност и да проведе консултации с ЦИК и здравните власти, за да е ясно на гражданите дали могат да бъдат проведени избори на 28 март", допълни Христо Иванов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?