Христо Иванов: Има 3 несъмнени основания за моментална оставка на Цацаров

Христо Иванов, сн. БГНЕС

Дотук по Гергов-гейт, дори да изключим съдържанието на разговора Дончев-Цацаров като недоказано и да гледаме единствено версията на главния прокурор и нестройната му отбрана от Пеевските бухалки, имаме ТРИ несъмнени основания за моментална оставка на Цацаров:

1. Цацаров е на повикване (иначе ще излезе, че все пак той е поискал срещата) на члена на Изпълнителното бюро на БСП, руския консул, видния масон и скандалния "бизнесмен" Георги Гергов. Към момента на избора си на поста главен прокурор, Цацаров твърди, че са само на здрасти, т.е. версията за сърдечната дружба от детинство от клуба по авиомоделизъм отпада. Твърденията за искане на срещата от Дончев в качеството му на шеф на БСК следва да се игнорират като недоказани - това става с писмо (което, ако съществуваше, щеше още вчера да бъде показано от ПРБ) и подобни срещи се правят в официалния кабинет, следвани от PR церемонии.


2. Цацаров приема да участва в неформални срещи извън служебен терен и в работно време с ДВЕ лица, които са пряко или потенциално засегнати от действия на прокуратурата.
По принцип, Гергов е рекламно лице на гранд-корупцията, замесен е в енциклопедичен набор далавери, велик майстор на "паралелната държава". Не е случайно, че в изслушването при избора си от ВСС Цацаров замазва степента си на близост (или по-точната дума е братство?) с Гергов - ясно му е, че такъв контакт е недопустим дори за кандидат главен прокурор. В частност, Гергов е в центъра на съвсем прясната "оперна" далавера, която е част от довършване на заграбването на Пловдивския панаир. Цацаров има касателство с тази сага в поне три точки - делото за апорта (в качеството му на председател на ПОС), дългогодишната липса на произнасяне по сигналите на пловдивчани за "приватизацията" на панаира (като главен прокурор) и "щавенето" от прокуратурата на кмета Тотев около зоологическата градина, което съмнително съвпадна с натиска от ГЕРБ срещу Тотев да се включи в трампата на остатъчния дял в панаира.

Щавенето секна, щом се чу, че Тотев е клекнал пред Борисов и последва оперния сюжет. За всяко от тези съмнения Гергов, както и впрочем самия Цацаров, трябва да бъдат проверявани и е решително недопустимо да мишкуват заедно.


Пряко или косвено засегнат от действия на прокуратурата е и Дончев. Самата позиция на Цацаров говори за негови интереси от някакви неясни прокурорски подвизи с адрес КЕВР. Пеевските бухалки рисуват епични картини как Цацаров брани народа от качване на цените като сущий Робин Худ. Най-сетне, беше изтечено и друго контра-мероприятие, жалба срещу жалбата на Дончев до ЕК, което също се раздъвква обилно от Пеевската пропаганда и пак Цацаров е Робин. И ако за горски разбойник е приемливо да се скомущисва с който и където иска, главният прокурор просто не може да се мота по интимни седенки с лица, които собственото му ведомство засяга.


3. От "позицията" на Цацаров излиза, че той, като едно нищо неподозиращо Зайченцето бяло, бил примамен от Гергов и Дончев и последният взел да му оказва неконкретизиран натиск, който нашият смел Робин решително отбил. Което е прекрасно, само дето, ако е вярно, Цацаров е длъжен по закон да задейства наказателно преследване срещу Дончев. Това, че си пиеш ичкията при твой брат и си сборувате "човешки" с негов стар познайник, не отменя легалитетния принцип в българското наказателно право, а най-малко за висшия конституционен блюстител на това същото наказателно право. Или това е поредното "завоалиране" и "надскачане на закона"? Тромавичко се получава надскачането този път...
Припомням как румънският главен прокурор се оттегли заради неправомерно ползване на служебна кола.


Колкото до твърденията на Дончев относно съдържанието на разговорите, при една независима и обективна проверка те са напълно проверими.

До днес тримата участници трябваше да са разпитани, да са им проверени трафичните данни за СМС-и и обаждания, да са разпитани шофьори и секретарки и доста неща да са ясни. Само че, вместо това ще гледаме медийни упражнения.

Предстои арията на Гергов, който вече почна да лъже (относно СМС-ите си с Дончев) и не бива да забравяме, че най вероятно ще лъже отчаяно и от масонска лоялност. Както е установено от Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви" (касаещо любимия ментор Филчев) и както ние всички видяхме на практика по Яневагейт, съмненията за нарушения от главния прокурор не могат да бъдат проверени. Това всъщност е и четвъртата причина за оставката на Цацаров - за да може изобщо целият този кадаиф да бъде проверен.

Впрочем, проверка тече. И това е проверката за това дали в Софийска градска прокуратура има поне един достоен да носи званието български прокурор или поне гражданин, или всичко това с червените тоги е просто унизителен миманс на сцената на пловдивската криминална оперета (щото опера няма да има)...

Заради всичко това и още много много други знайни и незнайни мизерии: Цацаров, оставка!
(И не, тази оставка няма да е нищо повече от началото на голямото разплитане...)

* Мнението на бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов е публикувано във Фейсбук. Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?