Христо Иванов: Има тежка организирана престъпност в управлението

"Важно е да настояваме за международно разследване не само на трагедията в Русе, а и на Джи Пи Гейт"

Христо Иванов: Има тежка организирана престъпност в управлението

"Има тежка организирана престъпност в управлението на България. Тя не е някъде по улиците, тя е в определени сектори на държавното управление". Това каза във вторник пред бТВ лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

Той открои секторите, в които е загнездена "организираната престъпност". "Управляващите не искат да изпълняват реформи – съдебна реформа, гнилите ябълки в банките, застраховането, държавните дружества. Това се секторите", каза той.

Ето защо според него на българските институции никой не им вярва – нито гражданите на държавата, нито международните ни партньори.

По думите на Иванов на това се дължи масовата реакция на международните медии за убитата журналистка в Русе.

"В тази история е преплетен скандалът Джи Пи Груп. Когато всички големи медии мълчат седмици наред – и когато се появи един журналист, който дава платформа да се чуе това нещо, това го превръща в рядка бяла птица", каза лидерът на "Да, България". И настоя за международно разследване не просто на трагедията, а на целия казус с "Джи Пи Груп".

"Най-големият проблем на България е, че имаме управление, което отказва да прави реформи и да прави демократични институции. Бедността е пряка последица от този факт", смята Иванов.

"През 2015 година заложихме в стратегията за съдебна реформа да се реформира системата на експертизите. По оперативна програма "Добро управление” ние предвидихме конкретни средства това да бъде направено и такива тежки престъпления да могат да се разследват убедително”, посочи Иванов, правейки още една връзка между убийството в Русе и липсващото доверие у нас. И добави, че по тази тема в момента нищо не се прави.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?