Христо Иванов: Избори и Гешев да си ходи

"Демократична България" ще търси мнозинство за рестартиране на системата

Христо Иванов

"Трябва да има предсрочни избори, това управление трябва да бъде сменено. Готови сме за тези предсрочни избори, гражданите са готови за тези предсрочни избори", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Г-н Борисов е изпаднал в една много тежка загуба на връзка с реалността. Живее в някакъв конспиративен свят, време му е за почивка очевидно", каза Иванов пред БНТ.

По думите му и без да има протести се очертава ситуация, в която "близо половината, ако не и над половината субекти в следващия парламент ще бъдат нови брандове, ако не нови лица".

"Демократична България" ще бъде там и ще търси ново мнозинство, което да рестартира българската демократична система, заяви Иванов.

"Как ще се развие тази вълна от протести не мога да кажа, но на улицата излизат хора, които не са част от обичайните политизирани групи граждани. Излизат хора, които са представители на най-различни бизнеси, които вече виждат в следващата зима един изключително труден период за себе си и които търсят отговор на това как България може да се върне на траекторията на растеж и просперитет", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той уточни, че протестът в парк "Росенец" е "част от една поредица от правни действия за това целия този възел от лъжи и закононарушения, който представлява "Росенец", включително нефтобазата, която е до него на "Лукойл" да бъде разплетен".

Съмнения за "Лукойл"

Съпредседателят на "Демократична България" каза, че има съмнения за "Лукойл", "че българските власти са се отказали от суверенитет върху нефтената база в "Росенец" в рамките, на която е обособено това имение на Доган и че не се събират всички данъци от "Лукойл" и не се контролира кой, какво и колко внася".

Ние водим доста дългогодишно усилие да осъдим НАП да ни предостави ревизионни актове по отношение на "Лукойл", каза Иванов.

"Отидохме в парк "Росенец" не да дразним НСО, отидохме като български граждани, които посещават български бряг и българска държавна земя, за да покажем, че това е държавна земя и да подготвим нашите правни действия да искаме достъп до тази държавна земя, след като има публична собственост на брега, до нея всеки български гражданин и по суша трябва да може да му се осигури път", обясни той. 

"Гешев трябва да си ходи"

По думите му българската прокуратура се е превърнала в политически играч.

"Отмени презумцията за невиновност, за което ние ще сезираме Европейската комисия. Занимава се с политически атаки и ежедневна реч на омразата през устата на главния прокурор. Публикува доказателства избирателно, абсолютно извън всякакъв стандарт на наказателния процес", каза Иванов.

Според депутатът прокуратурата трябва да бъде изведена от съдебната власт и поставена под ясна демократична отчетност.

Главният прокурор окончателно загуби претенцията да бъде на тази длъжност, когато каза, че не си е причинил да чете това, което публикува Божков и че няма да разследва, заяви Иванов.

Виждаме зверско беззаконие от страна на прокуратурата и затова Гешев трябва да си ходи. Трябва да бъде сменен и след това прокуратурата да бъде радикално реформирана, за да няма следващ Гешев, категоричен бе той.

Според Иванов управлението няма абсолютно никакъв ресурс да осигури влизане в Еврозоната, защото това означава много тежки реформи, които тези хора не могат да направят.

И Кошлуков да си подаде оставката

От студиото на БНТ Иванов поиска и оставката на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков.

По думите му "социологията в България е част от пропагандата на правителството и на управляващите, която е обхванала и медиите, включително и БНТ".

Ултиматум: Оставка на Маринов или протест пред МВР

По-късно Иванов и другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов обявиха, че ако вътрешният министър Младен Маринов не подаде оставка до 18:00 часа:

"Ако не я подаде, министър-председателят да я вземе и да я внесе в парламента. Първо - има тежко полицейско насилие над протестиращи. Второ - кошмарът в парк "Росенец" трябва да има политически адресат и да се носи отговорност, която е на вътрешния министър. Трето – излезе в публичното пространство разследване, наречено "Осемте джуджета". Вътре има тежко компрометиращи факти, които касаят работата на МВР. Патрулки на МВР пазят мафиотите в България", каза Атанасов.

Ако Маринов не си подаде оставката, "Демократична България", начело с Атанасов и Иванов, ще протестират пред МВР, за да му я поискат.

План за рестарт

Двамата съпредседатели на обединението представиха и плана си за промяна на страната. Той предвижда главния прокурор да се избира от парламента с мнозинство от 3/5 от депутатите, дистанционно гласуване - електронно или по пощата, както и гражданите да имат право на жалба до Конституционния съд.

Иванов подчерта, че техните предложения не изискват свикване на Велико народно събрание. "Пътят към ВНС означава да възложим на този парламент да подготви проект за нова Конституция, да му осигурим още месеци живот", каза той.

Друга идея на "Демократична България" е 10 хил. граждани да имат право на законодателна инициатива без да се налага тя да бъде припознавана от народни представители.  

Споделяне

Още по темата

Още от България