Христо Иванов към Борисов: "Белене" и "Турски поток" са корупцинонни тлъстинки

Христо Иванов към Борисов: "Белене" и "Турски поток" са корупцинонни тлъстинки

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обърна внимание на премиера Бойко Борисов, че държавата има и "корупционна мазнинка", която може да свие заради кризата с коронавируса. Думите му бяха по повод изказването на министър-председателя, че предпочита да пази малкото "мазнинка" в бюджета за гарантиране на пенсии и заплати на борещите се с епидемията медицински служители, вместо да харчи парите за подпомагане на бизнеса.

Христо Иванов коментира пред бТВ в четвъртък, че предложените от правителството мерки в помощ на засегнатите от кризата фирми не създават необходимия буфер между сблъсъка с кризата. По думите му подкрепата на държавата не стига до самонаетите, до малките фирми и е добре правителството да обсъди и други предложения, дори такива като тези на "Демократична България".

"Той говори за мазнинка, аз го разбирам - не сме богата държава, към ресурса трябва да подхождаме пестеливо, но искам да привлека вниманието му към корупционната тлъстинка. Да помислим дали "Хемус" ще струва 3 млрд. лв. - не казвам да се отказваме, но нашият анализ показва, че там има тлъстинка", каза Иванов.

"Трябва ли ни АЕЦ "Белене", трябва ли ни "Турски поток"? Това са корупционни тлъстинки, които могат да се използват", коментира още съпредседателят на дясната коалиция.

Според него може да се погледне и към пазара на горива.

"Списъкът на тези корупционни тлъстинки може да бъде продължен", смята Иванов.

Бившият правосъден министър от първия кабинет на ГЕРБ оцени като адекватни първите обявени мерки на правителството за справяне с коронавируса, но подчерта, че трябва да се възобнови работата на Народното събрание, която мина в извънреден режим, а след откриването на заразения с Covid-19 депутат Хасан Адевом бе прекратена.

Според Иванов трябва да се осигури прозрачност на взиманите решения, на разпределението на средствата, за да се запази доверието на гражданите.

Той коментира още, че в условията на извънредното положение общинските съвети са в безтегловност, а имат важни функции.

Иванов смята, че трябва да се намери начин да се възобнови работата и на парламента, и на местните власти, докато са в изолация. Според него трябва да се попита Конституционния съд дали положението в Конституцията, че депутатите трябва да присъстват на заседанията, допуска дистанционно провеждане и гласуване. Той е убеден, че конституционните съдии ще се произнесат бързо, че не е важно физическото присъствие в пленарната зала, а участието, което е възможно и онлайн.

Споделяне

Още по темата

Още от България