Христо Иванов към Борисов: Ти си провал

Христо Иванов към Борисов: Ти си провал

"Борисов, ти си провал! Проблемът не е, че си провал за себе си и за партията си. Проблемът е, че си провал за България. Докато не се разкарате, докато хората не ви разкарат, нищо няма да започне да тръгва като хората в тази страна. И затова ще ви разкараме". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към премиера и лидер на ГЕРБ след извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник.

На заседанието бе прието дофинансиране на здравната система с 81 милиона лева и приемане на редица мерки, но едва в разгара на втория пик епидемията.

"Това е поредна демонстрация на невъобразима наглост. Смисълът на затварянето на страната през пролетта беше да можем да подготвим всички системи за втората вълна. Икономическата цена, която платихме тогава, е сега да имаме план. А не днес Борисов да обяснява, че ще отваряме Covid-отделения, не сега да слага джипитата на първа линия, не миналата седмица да обявява, че ще дава пари на лекари и медицински сестри. Това трябваше да се случи пред осем месеца. Борисов, ти си провал", каза Иванов.

По думите му провалът на Борисов не се състои в това, че дава пари, а че го прави едва сега и без ясен план.

"Прави се по обичайния начин, като част от пиар замазване импровизации и имитации, вечният буфосинхронизъм на Борисов. Десет години пропиляхте без да се направят реформите и се пропиляха парите от ЕС", каза съпредседателят на "Демократична България".

По думите му, ако България не беше пропиляла последните 10 години, сега щеше да има икономическа устойчивост, здрави институции и хора в администрацията, които да имат капацитет за планиране.

"Сега нямаме капацитет за планиране, а имаме калинки. Същите калинки, които седят и пишат плана за възстановяване и устойчивост. Това е същото опропастяване на шансове. Тези същите хора ще направят същото със следващите 10 години, със следващото поколение. Обръщам се към всички: Пазете се! Носете маски! Много е важно. Трябва да сме отговорни, защото не можем да разчитаме на отговорно управление и трябва да компенсираме това със собствената си отговорност", каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България